Az USA megerősítette, hogy korrupciós ügy miatt tiltottak ki magyarokat az országból

politika
2014 október 17., 13:27
comments 209

Sajtótájékoztatón mondta el André Goodfriend, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivője, hogy hogyan látják az elmúlt pár nap eseményeit 'ebben a nagyon gyorsan változó' ügyben.

Goodfriend megerősítette, hogy kevesebb mint tíz magánszemélyt kitiltottak az Egyesült Államokból, mert korrupciós ügybe keveredtek. Mint elmondta, hasonló beutazási tilalmakat nem szoktak a nyilvánosságra hozni, most viszont kénytelenek voltak lépni, mert a Századvég-birtokolta Napi Gazdaságban a héten megjelent egy 'teljesen hamis' hír arról, hogy a NAV amerikai tulajdonú vállalatoknál végez vizsgálatot. A nagykövetség közleményt is adott ki, melyben kijelentették, nincs tudomásuk arról, hogy bármilyen NAV-vizsgálat folyna bármilyen amerikai cég vagy intézmény ellen, és a sajtóba kikerült lépéseik így nem is értelmezhetőek erre adott válaszlépésként.

Értelmezhetőek viszont úgy, hogy valóban korrupciógyanús esetekre akadtak a magyar kormány környékén. Megtették a szükséges lépéseket, a vízumtilalomról pedig értesítették a kevesebb mint tíz magánszemélyt, illetve a magyar kormányt is. Múlt héten a külügyminisztérium államtitkárával, Magyar Leventével közölték ezt a hírt, azóta pedig Szijjártó Péterrel és Magyarral is tárgyalt megint az amerikai fél. Direkt bizonyítékokat viszont nem adtak át, mivel nem bűnügyi feljelentést tettek. A beutazási tilalmat egy 2004-ben elfogadott elnöki rendelet teszi lehetővé, ami alapján így szankcionálható az, aki korrupciós ügyeivel az Egyesült Államok érdekeit sérti.

rendelet

Személyneveket az amerikaiak sem a kormánynak, sem a sajtónak nem mondtak, Goodfriend viszont beszélt arról, hogy a korrupciós esetekről szóló bizonyítékaikat nem a sajtóból szedték, hanem azoknak van alapja.

Ugyanakkor elképzelhetőnek tartják, hogy a magyar kormánnyal együttműködjenek ezeknek a korrupciós eseteknek a feldolgozásában, létezik erre lehetőség, de Goodfriend szerint ehhez az is kell, hogy a magyar kormány lépéseket tegyen az általa már ismert korrupciós ügyek vizsgálatában. Az ügyvivő többek között már felmerült NAV-körüli ügyre és civil szervezetek jelentéseire is utalt ennél a pontnál, meg arra, hogy hasonló információk, mint amikkel ők rendelkeznek, alighanem a magyar fél rendelkezéséére is kell, hogy álljanak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.