Az USA megerősítette, hogy korrupciós ügy miatt tiltottak ki magyarokat az országból

Sajtótájékoztatón mondta el André Goodfriend, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivője, hogy hogyan látják az elmúlt pár nap eseményeit 'ebben a nagyon gyorsan változó' ügyben.

Goodfriend megerősítette, hogy kevesebb mint tíz magánszemélyt kitiltottak az Egyesült Államokból, mert korrupciós ügybe keveredtek. Mint elmondta, hasonló beutazási tilalmakat nem szoktak a nyilvánosságra hozni, most viszont kénytelenek voltak lépni, mert a Századvég-birtokolta Napi Gazdaságban a héten megjelent egy 'teljesen hamis' hír arról, hogy a NAV amerikai tulajdonú vállalatoknál végez vizsgálatot. A nagykövetség közleményt is adott ki, melyben kijelentették, nincs tudomásuk arról, hogy bármilyen NAV-vizsgálat folyna bármilyen amerikai cég vagy intézmény ellen, és a sajtóba kikerült lépéseik így nem is értelmezhetőek erre adott válaszlépésként.

Értelmezhetőek viszont úgy, hogy valóban korrupciógyanús esetekre akadtak a magyar kormány környékén. Megtették a szükséges lépéseket, a vízumtilalomról pedig értesítették a kevesebb mint tíz magánszemélyt, illetve a magyar kormányt is. Múlt héten a külügyminisztérium államtitkárával, Magyar Leventével közölték ezt a hírt, azóta pedig Szijjártó Péterrel és Magyarral is tárgyalt megint az amerikai fél. Direkt bizonyítékokat viszont nem adtak át, mivel nem bűnügyi feljelentést tettek. A beutazási tilalmat egy 2004-ben elfogadott elnöki rendelet teszi lehetővé, ami alapján így szankcionálható az, aki korrupciós ügyeivel az Egyesült Államok érdekeit sérti.

rendelet

Személyneveket az amerikaiak sem a kormánynak, sem a sajtónak nem mondtak, Goodfriend viszont beszélt arról, hogy a korrupciós esetekről szóló bizonyítékaikat nem a sajtóból szedték, hanem azoknak van alapja.

Ugyanakkor elképzelhetőnek tartják, hogy a magyar kormánnyal együttműködjenek ezeknek a korrupciós eseteknek a feldolgozásában, létezik erre lehetőség, de Goodfriend szerint ehhez az is kell, hogy a magyar kormány lépéseket tegyen az általa már ismert korrupciós ügyek vizsgálatában. Az ügyvivő többek között már felmerült NAV-körüli ügyre és civil szervezetek jelentéseire is utalt ennél a pontnál, meg arra, hogy hasonló információk, mint amikkel ők rendelkeznek, alighanem a magyar fél rendelkezéséére is kell, hogy álljanak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.