Szijjártó: Vissza kell térni a keresztényi értékekhez

politika
2014 október 18., 09:26

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút adott a Die Pressének.

Szijjártó Péter szerint Európa nem lesz sikeres, ha nem működik együtt a keleti országokkal, amiktől (és itt valahogy belekeverte a keleti nyitást is:) leginkább a munka tiszteletét kellene megtanulni. Az Oroszország elleni szankciókról úgy nyilatkozott, hogy az uniós külügyminiszterek közös döntést hoztak, aminek megváltoztatásához közös határozat kell. A megszorítások nem hozták meg a várt eredményt, hiszen a helyzet nem javult, az európai és a magyarországi gazdaság is megérzi a szankciók hatását – mondta.

Szerinte Magyarország többek között azért is különösen érdekelt a konfliktus minél előbbi, diplomáciai úton történő megoldásában, mert Oroszország a harmadik legfontosabb gazdasági partnere. A megoldást szerinte nem a szankciók, hanem a tárgyalások hoznák meg, és az EU érdeke az lenne, hogy Oroszországgal stratégiai együttműködést alakítson ki.

A bankadóról azt mondta, 2010 óta új, szilárd és stabil adórendszer van érvényben Magyarországon, ami a valódi közteherviselésen alapszik. A földtörvényről – ami miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás indított Magyarország ellen – Szijjártó Péter azt mondta: a kormány intézkedése megfelel az európai normáknak, nem ütközik uniós alapjogokba, és több ország gyakorlatát alkalmazza.

Az interjút készítő Christian Ultsch szerint a földtörvény rendelkezései a jogbiztonság hiányának benyomását keltik, amire a miniszter úgy reagált: éppen ellenkezőleg, azzal csak a törvénytelen helyzetnek akarnak véget vetni. Az ország együttműködik az Európai Bizottsággal, és be fogják nyújtani a törvény mellett szóló érveiket – mondta Szijjártó

A külügyminiszter visszautasította azt a vádat, ami szerint Magyarországon politikai támadás folyna a civil szervezetek ellen. A 80 ezer szervezet közül csak néhány ügyében folyik vizsgálat azon gyanú alapján, hogy nem törvényes módon használtak fel közpénzeket. (Valójában egyébként nem közpénzekről, hanem a norvég állam pénzeiről van szó.)

Az Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében említett illiberális demokrácia fogalmát firtató kérdésre Szijjártó Péter azt mondta: az eddigi jóléti modell helyett a munkaalapú, „workfare” társadalomé a jövő, amiben a munkában szerzett érdemek és nem a különjogok számítanak. A miniszter kiemelte, hogy tisztelik az egyén jogait, de ugyanilyen fontosnak tartják a közösségét is. Európának vissza kell térnie a keresztényi értékekhez, hogy visszaszerezze versenyképességét – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.