Hat magyar nem utazhat be az Egyesült Államokba

POLITIKA
2014 október 20., 13:14
comments 563

Az amerikai ügyvivő, André Goodfriend árulta el ezt hétfő délután újságíróknak, és hozzátette hogy ez a szám még változhat. A kitiltásról itt írtunk többet.  A múlt héten még tíz érintettről beszélt egy ember, aki azt mondta, hogy ő is a kitiltottak között van, de nem árulte el a nevét. Goodfriend  péntek délután azt mondta, hogy kevesebb mint tíz embert érint a tilalom.

Az amerikai ügyvivő Rogán Antal tegnapi, ATV-s megjegyzésérére, hogy a kormányban nem tudják eldönteni, hogy ez az egész ügy vicc vagy komoly-e, most azt mondta el, hogy teljesen komoly, ami történik.

photo_camera André Goodfriend ( Máthé Zoltán/MTI)

Még az derült ki, hogy mind a hat érintett a kormány alkalmazottja, vagy kapcsolatban áll a kormánnyal. Neveket a kormánynak nem adott át Goodfriend, de szerinte a kormány tudhatja kiről van szó, ha a kormánytisztviselők jelezték, hogy ez történt velük. Lázár János Miniszterelnökségért felelős miniszter ma a nemzetbiztonsági bizottság ülésén azt mondta, hogy nincs információja arról, hogy bárki jelezte volna, hogy kitiltották.

Az ügyvivő elmondta azt is, hogy régóta aggódnak Magyarországért, és a helyzet egyre romlik, ez szerinte a baj.

"Most jött el az idő, hogy tegyünk is valamit, és ne csak beszéljünk erről a problémáról."

- tette még hozzá. Emlékeztetett, hogy már korábban is számos formában jelezték az amerikaiak aggodalmukat, ám a helyzet ettől nem változott.

A magyar kormánynak a saját polgárait kellene komolyan vennie

Goodfriend októbar 6-án jelezte Magyar Levente külügyi államtitkárnak, hogy hat magyar ellen foganatosítják ezt az intézkedést. 13-án Szijjártó Péter miniszternek is elismételte ezt. Az amerikai diplomata azt mondta, hogy azért szóltak a kormánynak, mert minden érintettnek köze van a kormányhoz, így ha az érintettek beszámolnának a velük történtekről, akkor az ne érje meglepetésként a magyar hatóságokat. A köze van a kormányhoz azt elenti, hogy vagy a kormány alkalmazottjai vagy pedig közük van a kormányzathoz (public officials or affiliated with the government).

photo_camera Fotó: Ács Dániel

Goodfriend megerősítette, hogy neveket az amerikai szabályozásra tekintettel nem mondhat. Szerinte azonban a magyar kormány ismeri, hogy milyen korrupció-gyanús ügyletek történtek az utóbbi időben, csak komolyan kellene venni a civileket és egyéb bejelentéseket. Ismét példaként említette a trafikpályázatokat, ahol számos észrevétel máig kivizsgálatlan maradt.

Ha a magyar kormány a saját állampolgárainak bejelentéseit nem veszi komolyan, akkor miért vár információkat az Egyesült Államoktól?

Az itt az igazi kérdés, hogy milyen értékek mentén milyen társadalom épül itt? - kérdezett vissza a több bizonyítékot követelő magyar politikusoktól.

Goodfriend megerősítette, hogy az USA nem akart a média elé állni a helyzettel, erre csak azért kényszerültek, mert a Napi Gazdaságban hazugságok jelentek meg az eljárásról. A lap csütörtökön azt írta, hogy Amerika a NAV vezetőinek kitiltásával akar nyomást gyakorolni Magyarországra, hogy ne legyenek adóvizsgálatok amerikai cégeknél. Goodfriend megismételte, hogy ilyesmiről szó sincs, semmilyen adóvizsgálatról nem tudnak, és ilyesmire sohasem reagáltak.

Az érintettek névsorát Washingtonban hagyták jóvá, de az itteni követségről érkeztek a javaslatok. Goodfriend azt mondta, hogy a magyar társadalom minden csoportjával tartja a követség a kapcsolatot, így van ismeretük az itteni folyamatokról.

A kitiltásról szóló rendelkezés elvben érintheti a kitiltott személyek családtagjait is, amennyiben ők is kedvezményezettjei korrupciónak. A kitiltás felfüggesztésig érvényben marad. Az érintetteket elvben kérhetik ügyük felülvizsgálatát, de ezt a mostani körben senki sem kérte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.