Még 3 év börtönt kap a volt grúz kormányfő

bűnügy
2014 október 20., 11:10
comments 5

3 év börtönre ítélte a tbiliszi városi bíróság Vano Merabisvili volt grúz kormányfőt, egykori belügyminisztert a Szandro Girgvliani bankár 2006-os meggyilkolásának ügyében – közölte az Interfax orosz hírügynökség.

Az ügyben Merabisvili ellen hivatali hatalommal való visszaélés és a nyomozás akadályozása volt a vád. Merabisvilit idén februárban már 4 és fél évi szabadságvesztésre ítélték hatalommal való visszaélés és költségvetési pénzek célszerűtlen elköltése miatt.

Az ügy másik vádlottjával, Oleg Melnyikovval, aki aktívan együttműködött a nyomozó hatóságokkal, vádalkut kötöttek. Egy harmadik vádlott, a most Görögországban tartózkodó Data Ahalaja volt magas rangú belügyminisztériumi vezető kiadatását kérték a görög hatóságoktól.

2006 januárjában Szandro Girgvliani bankár egy barátjával egy éjszakai mulatóhelyen volt. A szomszédos asztalnál a belügyminisztérium több magas rangú vezetője, közöttük Alahaja és Melnyikov és a belügyminiszter felesége ült. A bankár összeszólalkozott a szomszéd asztaltársasággal, majd civil ruhás rendőrök kivezették a helyiségből, és egy autóba ültették. Holttestét még aznap megtalálták Tbiliszi egyik elővárosában, bántalmazás nyomaival.

Merabisvili végig tagadta, hogy köze lett volna az ügyhöz. Szeptemberben a grúz fellebbviteli bíróság Miheil Szaakasvili volt grúz elnök és több családtagja vagyonának egy részét zárolta. A volt elnök ellen korábban vádat emeltek fegyveres támadás megszervezése és közpénz jogosulatlan elköltése miatt. Szaakasvilivel együtt vád alá helyezték Zurab Adeisvili volt igazságügyi és David Kezerasvili volt védelmi minisztert is. Eljárás folyik a börtönben ülő Gigi Ugulava korábbi tbiliszi polgármester ellen is. A korábbi grúz vezetés képviselői többször kijelentették, hogy az ellenük indított büntetőeljárást politikai indíttatásúnak tartják. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.