Szijjártó Amerikában is bizonyítékokat kért

POLITIKA
2014 október 21., 17:46
comments 186

Szijjártó Péter kedden Washingtonban találkozott  Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai államtitkár-helyettessel. A magyar külügyminiszter az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország  afganisztáni szerepvállalásáról, NATO-vállalásairól és ukrajnai gázszállításairól is elismerően szóltak. De Szijjártó hozzátette, hogy több konkrét bírálatot is megfogalmaztak magyar jogszabályokkal kapcsolatban, de szerinte ezeket már az Európai Bizottsággal végigtárgyalta az ország, ezért megfelelnek az európai értékeknek és szabályoknak.

Magyar állampolgárokat érintő beutazási tilalomról is tárgyaltak, de nem jutottak előrébb az eddig tudottaknál. Szijjártó kérte, hogy tárja fel  az Egyesült Államok kormánya a bizonyítékait a korrupciós vádak ügyében, de erre az amerikai jogszabályok szerint nincsen lehetőség, így abban állapodtak meg, hogy

a korrupció elleni harcban általánosságban számíthatnak egymásra.

Szijjártó washingtoni tárgyalásáról előzetesen annyit lehetett tudni, hogy fogadja őt Victoria Nuland, aki október elején Washingtonban egy konferencián nagyon éles szavakkal támadta a magyar kormányt, többek között a magyarok oroszbarát politikája, a korrupció erősödése, a szólásszabadság korlátozása miatt.

Többek között így fogalmazott:

Miközben a térség országai élvezik a NATO és az EU nyújtotta előnyöket, vannak olyan vezetők a térségben, akik mintha elfelejtették volna, hogy ezek az intézmények milyen alapértékeken nyugszanak. Azt kérdezem ezektől a vezetőktől, hogyan képesek minden éjjel a NATO ötödik cikkelyének takarója alatt aludni, miközben nap mint nap az illiberális demokráciát erőltetik, felkorbácsolják a nacionalista érzelmeket, korlátozzák a sajtó szabadságát és démonizálják a civileket? Kérdezem azokat, akik korrupt hivatalnokokat védenek az igazságszolgáltatástól, megkerülik a saját parlamentjüket, ha nekik úgy kényelmesebb, vagy piszkos egyezségeket kötnek, amelyekkel növelik országuk függőségét egyetlen energiaforrástól, annak ellenére, hogy a diverzifikálás mellett kötelezték el magukat. Azt kérdezem tőlük, ezek a lépések vajon hogyan erősítik és teszik biztonságosabbá az országukat?

Az amerikai külügy szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a korrupció miatt kitiltott magyarokról is szó lesz, és azt is mondta, hogy konkrét neveket az Egyesült Államok nem árulhat el.

André Goodfriend, az USA magyarországi követségének vezetője hétfőn azt mondta, hogy kereskedelmi témák és az ukrán helyzet is napirenden lesz. A kormany.hu korábban azt írta, hogy a magyar külügyminisztert fogadja Amos Hochs is, aki az amerikai külügy energetikai megbízottja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.