Ma döntenek a Juncker-bizottságról, így Navracsics Tiborról is

eu
2014 október 22., 03:15
comments 12

Utolsóként a szlovén és szlovák jelölteket hallgatták meg az EP képviselők. A szlovák Maros Sefcovic és a szlovén Violeta Bulc egyaránt elnyerte az EP-képviselők támogatását, így a frakcióvezetők lezártnak nyilváníthatták a tárgyalásokat.

Az EP a tervek szerint dél körül szavaz majd a bizottságról. Hétfőn azért kellett még két - korábban nem tervezett - jelöltmeghallgatást tartani, mert az energiauniós alelnöki tisztségért eredetileg indult Alenka Bratusek szlovén jelölt leszerepelt, és kénytelen volt visszalépni. A helyette jelölt Violeta Bulcnak Juncker a közlekedési tárcát ajánlotta fel - azt a portfóliót, amelyet eredetileg Sefcovicnak szánt, Sefcovic pedig megkapta a felkérést az energiauniós alelnöki tisztségre.

A nagykoalíció értelmében a jobbközép néppárti Juncker mellett a bizottság első alelnökeként tevékenykedhet majd a szociáldemokrata Frans Timmermans eddigi holland külügyminiszter. Az ő portfóliója meglehetősen kiterjedt lesz: magában foglalja a jogalkotás, az intézményközi kapcsolatok, a jogállamiság és alapjogi charta témakörét.

Rajta kívül még hat alelnöke lesz a 28 tagú bizottságnak, az energiaunióért a szlovák Maros Sefcovic felel - ő a sakkjátszma egyik nagy nyertese tehát. Az olasz Federica Mogherini a kül- és biztonságpolitikáért, a bolgár Krisztalina Georgieva a költségvetésért és az emberi erőforrásokért, a finn Jyrki Katainen a munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért, a lett Valdis Dombrovskis az euróért és a szociális párbeszédért, az észt Andrus Ansip pedig a digitalizált egységes piacért felel majd. Figyelemreméltó, hogy négy alelnök is a a volt kommunista tömbből érkezik. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.