Szijjártó a USA Todaynek: "U. S. is our friend"

bűnügy
2014 október 23., 06:42
comments 265

Az ukrán helyzet és a magyarországi befektetések is szóba kerültek abban az interjúban, amit Szijjártó Péter külügyminiszter adott tegnap a USA Todaynek, de persze mindenkit az érdekel, hogy mi van az Amerikából kitiltott hat magyar kormánytisztviselővel.

 

Mit szól ahhoz, hogy hat magyartól megtagadták az amerikai vízumot?

- teszi fel a kérdést a riporter a külügyminiszternek, mire Szijjártó hosszas terelésbe fejtegetésbe bocsátkozik a gyümölcsöző magyar-amerikai kapcsolatokról, majd a végén elmondja:

Mindig készen állunk arra, hogy információt adjunk és konzultáljunk. Egyetlen dolog van, amit nem fogadunk el, és soha nem fogunk elfogadni: amikor valaki megkérdőjelezi a magyar nép és Magyarország általános, demokrácia iránti elkötelezettségét.

Szóval nem mond semmit.

A USA Today cikkéből ugyanakkor kiderül, hogy a magyar külügyminiszter egy a lap szerkesztőségével folytatott beszélgetésben a következő lényegi állításokat fogalmazta meg a kitiltási botrányról:

1. I want to take (allegations) seriously. I don't want to go into (a) fight because of that.

Komolyan akarom venni a vádakat. Nem akarok emiatt harcba bocsátkozni.

2. U.S. is our friend. U.S. is our closest ally. Why should I say bad things?

(Az) USA a barátunk. Az USA a legközelebbi szövetségesünk. Miért mondanék rosszat?

3. ... the fracas generated "huge internal political debate" in Hungary.

A perpatvar hatalmas belső politikai vitát váltott ki Magyarországon.

4. We don't know how many of them and who and why.

Nem tudjuk, mennyien vannak, kik azok, és miért. (Segítek: hatan, kormánytisztviselők, korrupció miatt)

A USA Today mindehhez hozzáteszi, hogy bár az amerikai külügyminisztérium az adatok bizalmas voltára tekintettel nem teszi közzé a részleteket, a State Department egy szerdai közleményében azt írta: a bizonyítékok azonnal rendelkezésre állnak a magyarországi civil szervezeteknél és olyan csoportoknál, amelyeknek feladata a kormányzat átláthatóságának fenntartása.

Magyarul a bizonyítékokat a KEHI-nél kell keresni, a civilektől elkobzott merevlemezeken. Jó munkát!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.