Állítólag Orbán ötlete volt az internetadó

2014 október 26., vasárnap 11:04
513

orban-viktor-haho-facebookosok2-animated1-internetado

A kormány 2015-ben szeretné megvalósítani a katonák és rendőrök már rég megígért, de eddig mindig elmaradt béremelését. Ennek fedezetére találta ki állítólag maga Orbán Viktor, hogy adóztassák meg az internetes adatforgalmat.

Hogy az ötlet hirtelen jöhetett, azt jelzi, hogy korábban semmilyen szakmai anyagban, de még kormányhatározati javaslatban sem szerepelt. Nem volt része a gazdasági minisztérium ágazati szabályozási tervezetének és nem tudott róla előzetesen a Fidesz-frakció sem.

Orbán is csak az előterjesztés benyújtása után utasította pénzügyminiszterét, hogy

üljön le egy kávéra a szolgáltatókkal.

Az új internetadóból 25-30 milliárd forintos bevételt remél a kormány, de hogy ez hogy jön ki, azt még nem tudjuk. A javaslat eredeti formájában gigabájtonként 150 forint adót ír elő, ebből a magyarországi átlagos internetforgalom alapján százmilliárdos nagyságrendű adó folyhatna be, de

  • egyrészt az eredeti javaslat is azt írta, hogy az adóból leírható lesz a távközlési cégeket terhelő többi adó;
  • másrészt a javaslat hatalmas felháborodást váltott ki, ezért a Fidesz most arról beszél, hogy a fogyasztók legfeljebb 700 forint adót fizethetnének.

Mondjuk azt is állították, hogy a fogyasztók egyáltalán nem fizetnek majd adót, mert az a szolgáltatókat terheli majd, amik a kormány szokásos elképzelése szerint nem háríthatnák át azt a fogyasztókra, akiknek a módosító javaslat szerint mégis kéne adót fizetniük, vagy mi. (Via HVG)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt