Állítólag Orbán ötlete volt az internetadó

POLITIKA
2014 október 26., 11:04
comments 511

orban-viktor-haho-facebookosok2-animated1-internetado

A kormány 2015-ben szeretné megvalósítani a katonák és rendőrök már rég megígért, de eddig mindig elmaradt béremelését. Ennek fedezetére találta ki állítólag maga Orbán Viktor, hogy adóztassák meg az internetes adatforgalmat.

Hogy az ötlet hirtelen jöhetett, azt jelzi, hogy korábban semmilyen szakmai anyagban, de még kormányhatározati javaslatban sem szerepelt. Nem volt része a gazdasági minisztérium ágazati szabályozási tervezetének és nem tudott róla előzetesen a Fidesz-frakció sem.

Orbán is csak az előterjesztés benyújtása után utasította pénzügyminiszterét, hogy

üljön le egy kávéra a szolgáltatókkal.

Az új internetadóból 25-30 milliárd forintos bevételt remél a kormány, de hogy ez hogy jön ki, azt még nem tudjuk. A javaslat eredeti formájában gigabájtonként 150 forint adót ír elő, ebből a magyarországi átlagos internetforgalom alapján százmilliárdos nagyságrendű adó folyhatna be, de

  • egyrészt az eredeti javaslat is azt írta, hogy az adóból leírható lesz a távközlési cégeket terhelő többi adó;
  • másrészt a javaslat hatalmas felháborodást váltott ki, ezért a Fidesz most arról beszél, hogy a fogyasztók legfeljebb 700 forint adót fizethetnének.

Mondjuk azt is állították, hogy a fogyasztók egyáltalán nem fizetnek majd adót, mert az a szolgáltatókat terheli majd, amik a kormány szokásos elképzelése szerint nem háríthatnák át azt a fogyasztókra, akiknek a módosító javaslat szerint mégis kéne adót fizetniük, vagy mi. (Via HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.