Ezek az amerikaiak nagyon ráérnek: Hongkongban is forradalmat szerveznek, de a helyi Békemenet szerencsére résen van

külföld
2014 október 28., 10:13
comments 41

Kedd reggelig már több mint 800 ezren írták alá azt a petíciót Hongkongban, amely a bő egy hónapja tartó demokráciapárti tüntetés beszüntetését szorgalmazza - derült ki hongkongi sajtóbeszámolókból. A petíciót a Peking-barát, július elején létrehozott Békéért és Demokráciáért Szövetség (APD) indította el múlt szombaton. Az aláírásgyűjtés célja a hongkongi rendőrség támogatásának kimutatása, a hongkongi utak megtisztítása és „a jogállamiság visszaállítása”, ami alatt a szeptember 22-én a teljesen szabad, nyílt és demokratikus választásokért indított tüntetés leállítását érti a szövetség.

photo_camera Rendõrök bontják el a Foglald el a központot! polgári engedetlenségi mozgalom által emelt fémkordonokat Hongkong Mongkok negyedében 2014. október 19-én. (MTI/EPA/Rolex Dela Pena)

A South China Morning Post című hongkongi napilap szerint a szövetség által közölt szám megkérdőjelezhető, mivel az aláírások hitelessége nem minden esetben igazolható. Az APD úgy fogalmazott, bár a neveket nem, a személyazonosító számokat tudják ellenőrizni, és az aláírásgyűjtés tisztaságát garantálandó már több mint félezer hamis szignót távolítottak el a listáról.

Az ötödik hete tartó demonstráció beszámolók szerint mindinkább megosztja a hongkongi lakosokat. A tüntetés folytatásának mikéntjéről vasárnapra tervezett szavazást a megmozdulás vezetői lefújták, és a demonstráció a hongkongi és nemzetközi megfigyelők szerint is kritikus ponthoz érkezett. Az annak beszüntetését támogatók szerint a tüntetés korlátozza a kormányzati munkát, az üzleti élet menetét, a mindennapi emberek életét, és

Hongkong politikai stabilitását is veszélyezteti.

A tüntetést vezető diákok hétfőn azt jelentették be, hogy a demokráciapárti törvényhozóktól és egy több mint 20 civil szervezetet tömörítő szövetségtől próbálnak komolyabb támogatást kérni. Ezen kívül helyi csoportoktól gyűjtenek véleményeket azzal kapcsolatban, hogy milyen eszközökkel gyakoroljanak nyomást a továbbiakban a helyi vezetésre.

A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek később területfoglalássá bővült utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét. A soron következő, 2017-es kormányzóválasztáson minden választópolgár szavazhat, de – augusztusi pekingi döntés szerint – csak két-három jelöltre, azokra, akiknek személyéről egy 1200 fős bizottság dönt majd. Peking értelmezésében ez összhangban van a hongkongi alaptörvénnyel, amely végső célként általános választójogot, egy széles képviseleti jelölő bizottságot és demokratikus eljárásokat irányoz elő. A szabad jelöltállítást és a jelenlegi, Pekinghez lojális kormányzó távozását követelő diákok szerint viszont a kínai kormány a jelöltek „előszűrésével” nem tartja be a demokratikus elveket. Úgy látják, hogy a jelölő bizottság, amelyről Peking azt állítja, a helyi társadalmi rétegeket fogja képviselni, Peking-barát politikusokat jelöl majd a kormányzói posztra.

Peking vádja szerint a hongkongi tiltakozások mögött az amerikai kormány áll, amely „színes forradalmat” akart kirobbantani. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.