Lehettek-e százezren a keddi tüntetésen?

Tbg
politika
2014 október 29., 10:26
comments 571

A nagyobb megmozdulások, tüntetések kedves kísérőjelensége a létszámháború. Helyi műsorközlők (emlékszünk még Rákay „Philip” Kálmán 2002-es kétmilliós klasszikusára?), rendőrség, újságok becsülgetnek ilyenkor, és rendszerint durván túlsaccolják a tömeget. Pedig egy kis geometriázással könnyű jobb becslést adni. A durva, rendszerint tízszeres túlbecsléseknek nyilván megvannak a maguk társadalmi és politikai gyökerei, okai, dimenziói, de mi ezektől ne zavartassuk magunkat.

A brit Reuters – illetve hazai tudósítója, Dunai Márton – keményen belecsapott a létszámlecsóba, és azt állította kedd este, hogy százezres volt a budapesti netadó elleni felvonulás.

reuters

Legutóbb a 444 akkor becsült tömeglétszámot, amikor a Békemenet éppen egy évvel ezelőtt sokan volt, és a szervezők, illetve fideszes potentátok félmilliós felvonulószámról beszéltek.

Akkor egy egyszerű, de elég használható módszerrel utánaszámoltunk, elférhetett-e egyáltalán félmillió ember a Hősök terén 2013. október végén. Úgy számoltuk, hogy egyáltalán nem. De még úgy sem, ha a környező utcákban is állnak. Akkor százötvenzerre tettük a lehetséges, elvi maximumot, de igazából hetvenezer körül lehetett a reális létszám.

Most nézzük meg ugyanazzal a módszerrel, hogy a Reuters tegnapi százezres becslése megállja-e a helyét. Aligha. Bár ezúttal nem tudjuk pontosan, hogy a tömeg vége meddig ért, amikor az eleje az Erzsébet híd budai hídfőjénél járt.

erzsebet-hid-netado-2-tomeg

Ha elért az Astoriáig, vagy még azon is túl, akkor a lehető legsűrűbb tömeggel számolva (négy ember egy négyzetméteren) jöhetne ki a százezres nagyságrend, de ilyen sűrűségű tömeg nem képes volnulni. Menetben a négyzetméterenkénti egy embernél többel nem lehet számolni. Négyzetméterenkénti két ember már csak nagyon sűrű, lassan vonuló tömegben lehetséges. Már egymás sarkát taposnák.

A budai hídfő és az Astoria közötti terület nagyjából 23 600 négyzetméter, ezt az alapterületet még csökkentik mindenféle tereptárgyak, tehát még a 20 000 négyzetméter is nagyvonalú becslésnek tűnik. Ha ezt egyenletesen, nagyon sűrűn töltötte volna ki a tömeg, akkor mernénk 40 000 embert becsülni, de a látottak alapján reálisabb a négyzetméterenkénti egy emberes átlag, tehát maximum húszezer ember.

A 444 hivatalos becslése tehát: 15-20 000 résztvevő.

A terület méréséhez ezt az alkalmazást használtuk.

A becslésben közreműködött: Uj Péter

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.