1014: II. Ethelred visszaszerzi az angol koronát. 2014: a UPC feltalálja az ingyen wifit

INTERNET
2014 november 07., 12:21
comments 147

Nem tudom, emlékszik-e még valaki a Fonra, a spanyol találmányra, amivel a házi, vonalas internetet lehetett továbbosztani egy olcsó kis wifirouterrel, amit a cég szinte ingyen hozzávágott bárkihez, aki kért belőle.

Olyan jó ötletnek tűnt, hogy vettem is egy Fon routert, napra pontosan nyolc éve írtam róla egy lelkes cikket, aztán elfelejtkeztem róla úgy, ahogy van: eleve illegális volt, mert akkoriban a szolgáltatók tiltották, hogy az ember megossza az internetet, amiért fizetett; nem is terjedt el itthon egyáltalán, csak néhány geek tette ki az ablakba, ráadásul közben megérkezett a mobilnet, és az egész Fon okafogyottá vált. 

Eltelt nyolc év, és a UPC megtette azt, amit nyolc éve kellett volna megtennie minden szolgáltatónak: mostantól a Wi -Free-vel bármelyik UPC-előfizető csatlakozhat bármelyik másik UPC-előfizető wifijére, és használhatja ingyen.

Hogy működik?

Ha UPC-előfizető vagy, és van otthon egy wifi-routered, amit a cégtől kaptál, nemcsak te használhatod, hanem bárki, aki arra jár. Az idegeneknek 2,5 megabites letöltés és 0,5 megabites feltöltés jár, de az előfizető saját letöltési sebességét a UPC szerint ez egyáltalán nem befolyásolja, mert a látogatók és az előfizető adatforgalma külön csatornán, külön porton zajlik. Ahhoz, hogy mások használják a te wifidet, semmit nem kell tenned, megy magától minden. Íme a sematikus ábra:

upc_wifree

Mi a jó nekem ebben?

Az, hogy te is használhatod a másokét. Ehhez regisztrálnod kell a My UPC-n, kapsz egy jelszót, azt egyszer beírod, és onnantól kezdve bármerre jársz a világon, ha UPC-előfizető wifi-routere van a közelben, minden különösebb hercehurca nélkül ingyen felcsatlakozhatsz rá. A 2,5 megabit netezni, mailezni, térképet nézni pont elég, és ha van is mobilneted, még mindig olyan irtózatosak a roamingdíjak, hogy külföldön például jól jöhet az ingyen wifi.

Kérdés, mennyire életszerű az állandó wifivadászat, meddig ér el mondjuk egy városban az emeleti lakásokból a jel, és megéri-e ezzel bohóckodni, vagy egyszerűbb venni egy helyi sim-kártyát. A UPC szerint mindenesetre Magyarországon 200 ezer, a világon több millió hotspot van, valamelyikbe csak beleakad az ember.

Mi van, ha mégsem akarom megosztani a wifimet?

Akkor egy önző, szemét dög vagy, de megteheted. A Wi-Free opt-out szolgáltatás, vagyis alapból be van kapcsolva, de ha nem kéred, az ügyfélszolgálaton vagy a My UPC-ben ki lehet kapcsolni. Persze ha kikapcsolod, akkor te sem fogod tudni használni a másét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.