Amikor felrobbanhatott az unortodox detonátor: Stiglitz meglátogatta Matolcsy Györgyöt

Ha csak egyetlen találkozóra szivároghattam volna be életem során, alighanem ez lett volna az: a Budapesten tartózkodó Nobel-díjas közgazdász, Joseph E. Stiglitz Matolcsy György meghívására a Magyar Nemzeti Bankba látogatott.

Sajnos a találkozóról csak a hivatalos, MTI-nek eljuttatott beszámoló áll rendelkezésünkre, ebben pedig biztos elvész egy csomó fontos részlet arról a pillanatról, amikor a közgazdaságtan két ekkora virtuóza beszédbe elegyedik egymással.

A hivatalos leírás szerint "a szakmai találkozón áttekintették a nemzetközi gazdasági és pénzügyi folyamatokat, valamint a monetáris politika aktuális kérdéseit."

A találkozó után pedig Stiglitz előadást tartott az MNB dolgozóinak,

 "A gazdasági válság hatása a monetáris politikára" című előadásában a többi között a gazdasági válságból levonható tanulságokról, a központi bankok szerepéről, függetlenségéről, régi és új mandátumairól, valamint a jegybankok által alkalmazható különböző eszközökről és a szabályozási tevékenység fontosságáról fejtette ki véleményét.

Szerinte az eredeti jegybanki mandátum, azaz árstabilitás  megerősítése mellett megújult intézményi keretek között kell biztosítani a pénzügyi stabilitás megőrzését.

Az előadásban elhangzott az is, hogy erősebb szabályozói tevékenységre is szükség van, mivel a határon átnyúló pénzügyi tevékenységek fokozzák a kockázatokat, közölte még a jegybank.

Stiglitz hétfő este a CEU-n adott elő. Azon az előadáson szerencsére ott voltunk, arról itt írtunk többet.