Gyönyörű ambient zenévé válik, ahogy szerkesztik a Wikipediát

meghökkentő tudomány
2014 november 11., 15:16

A netes enciklopédiát vitte át hangokká Mahmoud Hashemi és Stephen LaPorte projektje, a Hallgasd a Wikipédiát.

wikipedia

Az egész elég egyszerűen működik: a szerkesztéseket alakítják át valós időben hanggá, miközben a képernyőn követhető is, hogy éppen milyen szócikket alakították az oldalon. A hangok pedig a különféle tevékenységekhez vannak hozzárendelve: a harangok a bejegyzésekhez történő hozzáírásokat jelzik, a húrpendítések a törléseket, és attól függen, mekkora mértékű szerkesztés történt, annál mélyebb a hang. Vizuálisan is érdemes követni a hangok alakulását: a zöld körök a nem regisztrált szerkesztőket jelölik, a lila pedig az automatizált robotok részvételét mutatja. Mindegyik szerkesztést jelző körre ráadásul rá is lehet kattintani.

Mindezt innen lehet elérni.

Lehet nyelvek szerint is szűrni a honlapon, de sajnos a magyar Wiki változásait egyelőre nem követi le a rendszer. Az egész projekt open-source modellre épül, és valós időben követi le a Wikipedia változásait. (via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.