Ott ültettek a szégyenpadra, ahol akár ünnepelhettek is volna minket

POLITIKA
2014 november 14., 08:44
comments 291

A szégyenpadra került Magyarország az amerikai ENSZ-nagykövet, Samantha Power csütörtöki, berlini beszédében, amit az EBESZ 2004-es, berlini antiszemitizmus-konferenciája tizedik évfordulóján tartott. Power a beszéde elején egyből megjegyezte, hogy egy héttel korábban, november 9-én kettős évfordulóra emlékezhettünk:

  • azon a napon volt 76 éve a nácik nagy zsidóellenes pogromja, a Kristalnacht;
  • 25 éve pedig azon a napon dőlt le a berlini fal.

Vagyis akár ünnepelhette is volna Magyarországot az utóbbiban játszott főszerepe miatt.

De nem ez történt.

Power az antiszemitizmus európai erősödéséről beszélt. Arról, hogy egy friss felmérés szerint abban a nyolc európai országban, ahol az európai zsidó népesség 90 százaléka lakik, a felmérésben megkérdezett zsidók negyede számolt be arról, hogy az elmúlt egy évben antiszemita zaklatás vagy támadás áldozatául esett.

„Négyből egy” – emelte ki.

Franciaországban például a népességnek csupán egy százaléka zsidó, de a jelentett gyűlöletbűncselekmények áldozatainak 40 százaléka az.

Power mindezt nagyobb összefüggés részének látja. „A zsidókkal szembeni ellenségesség általában együtt jár az illiberalizmussal és az elnyomás egyébb formáival. Tehát az antiszemitizmus elleni harc a legszentebb európai értékek, a demokrácia és az alapvető jogok terjesztésében is komoly szerepet játszik” – mondta, majd

rátért Magyarország leckéztetésére:

„Magyarországon, ahol a szélsőséges etnonacionalista Jobbik a második helyen végzett a májusi választásokon, és ahol a közvélemény-kutatások jelentős antiszemita viselkedésmintákat tártak fel, a kormány rajtaütött a független sajtón és a civil szervezeteken. A Comitee to Protect Journalist nemzetközi jogvédő szervezet beszámolója szerint a hatóságok nyomást gyakoroltak a médiára, hogy azok ne írjanak érzékeny témákról és megbüntették azokat az újságokat, amelyek ennek ellenére is írtak ezekről. Közben a kormány felállított egy új, második világháborús emlékművet, amely a magyarokat a német megszállás áldozataiként mutatja be, de nem is utal a jelentős szerepre, amit a magyar kormány a magyarországi zsidók tömeges kiírtásában játszott” – mondta.

Samantha Power beszédének angolnyelvű leiratát az amerikai külügyminisztérium hozta nyilvánosságra. (Címlapkép: AFP PHOTO/JOHN THYS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt