8 könyvtáros, akikről nem gondoltad volna, hogy könyvtárosok

érdekes adat
2014 november 15., 11:47
comments 49
photo_camera Bibó István és Hamvas Béla (forrás: ÁBTL és tradicio.org)

Bibó István

A magyar politikatudomány egyik legkiemelkedőbb alakjának már az édesapja is könyvtáros volt (a szegedi egyetemi könyvtár igazgatója). Bibótól 1951-ben elvették egyetemi tanári katedráját, és az ELTE Egyetemi Könyvtár tudományos főmunkatársa lett. 1956-os után bebörtönözték és 1963-as szabadulása után a KSH könyvtárában kapott "kegyelemállást" a rendszertől, ahol nyugdíjazásáig maradt.

Hamvas Béla

Ebben persze egyfelől semmi meglepő nincs, másfelől meg nagy szemétség. 1928 és 1948 között a Fővárosi Könyvtárban dolgozott, hogy fenn tudja tartani magát. 1956 után megpróbált újra könyvtárakban elhelyezkedni, de neki a Kádár-rendszer még ezt a "kegyet" sem adta meg.

MaoPoster
Mao Ce-Tung

Na erről is a könyvtár tehet! A fiatal Maót a pekingi egyetem segédkönyvtárosként alkalmazta és a marxista főnök dumálta tele a fejét :(. Azt tudjuk Maó visszaemlékezéseiből és kortársainak beszámolóiból, hogy szabadideje javát nem olvasással töltötte.

Mohamed Khatami

Irán ötödik elnöke korábban a Nemzeti Könyvtárat és Levéltárat vezette.

photo_camera Fotó: wikipédia

J. Edgar Hoover

Az FBI-t 1935-ben megalapító, majd egészen 1972-es haláláig vezető Hoover a tízes évek végén könyvtárosként dolgozott a Kongresszusi Könyvtárban, hogy ki tudja fizetni az egyetemi tandíját.

photo_camera Fotó a festményről: flickr

Laura Bush

A korábbi first lady könyvtárosként végzett és George W. Bush hivatali ideje alatt előszeretettel gyűjtött pénzt különféle könyvtáraknak.

Antall József

Diplomája megszerzése után először az Országos Levéltárban dolgozott, majd később középiskolai tanárnak állt, de politikai okokból fegyelmivel eltávolították. Így a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyv- és Levéltárban helyezkedett el, végigjárta a ranglétrát tudományos munkatárstól az igazgatóig.

nemere istván clk

NEMERE ISTVÁN, aki mindent tud

UPDATE:

Tamás nevű olvasónk nevezte a listára Péter Gábort, az ÁVH egykori vezetőjét, aki 1959-es szabadulását követően nyugdíjazásáig könyvtárosként dolgozott.

(a cikket az AbeBooks ötlete nyomán írtam, a magyarokat nyilván én raktam bele)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.