Eljátszották a szír kislányt megmentő szír kisfiú megkapó jelenetét

Tbg
külföld
2014 november 15., 15:37
comments 46

Kapaszkodjanak meg, már megint ezekről a norvégokról lesz szó.

Talán látták, talán nem, pár napja körbement egy videó a neten, amin az látható, ahogy egy kisfiú a legnagyobb golyózápor közepén kiment egy kislányt a szíriai polgárháború meg nem nevezett helyszínén.

Most kiderült, hogy a filmet Máltán, profi gyerekszínészekkel és autentikus, szír polgárháborús menekültekkel játszatta el egy norvég filmrendező. A különleges projektre pedig nem más, mint a Norvég Nemzeti Filmalap adta a pénzt.

Azaz egy vírusvideót támogatott a norvég állam!

A rendező, a 34 éves Lars Klevberg és a finanszírozók célja az volt egyébként, hogy úgy vessék fel újra a polgárháború gyerekekre leselkedő veszélyeinek témáját az internet népének, hogy az újra téma legyen.

Ehhez pedig a rendező szerint már kevés, ha a nézők tudják, hogy megrendezett jelenetekről van szó, a valósággal kell sokkolni, ezért csináltak szándékosan vírusvideót.

photo_camera A stáb

A sztoriról beszámoló BBC megszólaltatta a filmalap azon bizottsági tagját, aki a film támogatása mellett döntött. Ase Meyer szerint ez nem cinizmus, a szereplők mindent beleadtak a játékba.

Arra pedig figyeltek, hogy azért teljesen ne legyen hihető a sztori: a kisfiú például meglövik, ám ő felpattan, de vér nincs a ruháján (egyébként sem véres a videó). Az más kérdés, hogy a neten úgy is terjedt a történet, hogy a fiú csak rájátszott arra, hogy meglőtték.

A vírusvideó egyébként nem azonnal indult hódító útjára. Eleinte ugyanis az volt a címe, hogy "Egy szír kisfiú megment egy kislányt a golyózáporban", akkor kezdett el felpörögni a nézettség, amikor a "hős" szócska is belekerült. (BBC)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.