Egy kenyaikum, egy ugandaikum és egy venezulikum került fel az UNESCO veszélyeztetett kulturális örökségek listájára

Isukuti tánc Kenyából

A nyugat kenyai isukuti és odako törzsek tánca, az észak-ugandai langók megtisztulási ceremóniája és a venezuelai mapoyók szájhagyományai felkerültek a sürgős védelemre szoruló szellemi kulturális örökség UNESCO-listájára, amelyen így már 38 hagyomány szerepel szerte a világból.

Az isukuti tánc egy gyors ütemű, energikus tánc, dobokkal és énekkel kísérik. A táncot, amelyet a nyugat-kenyai közösségek, családok tagjai örökítnek át az utódokra, egyre kevesebben ismerik, egyre ritkábban adják elő a közösségekben. A táncosok többsége idős ember, és nincsenek olyan hagyományőrzők, akik továbbvinnék ismeretét.

Az észak ugandai lango közösségben hagyomány a fiúgyermek megtisztulási ceremóniája egy fontos rituálé. A fiú és anyja három napig a házban marad és egy sor szertartást végeznek a család többi tagjának részvételével, hogy megtisztítsák a gyermeket, hirdessék a megbékélést és helyreállítsák társadalmi státusát.

A mapoyók szájhagyományai és szimbólumai a venezuelai őslakos törzs kollektív emlékezetét jelentik, az Orinoco folyó menti helyekhez kapcsolódnak szimbolikusan. Továbbadását veszélyezteti az elvándorlás, a közösség élőhelyének a bányászat terjedése miatti pusztulása, valamint a mapoyo nyelv használatának zsugorodása.

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat - szóbeli hagyományokat, előadóművészeteket, társadalmi gyakorlatokat, ünnepi rítusokat, eseményeket, régi iparágak tudásanyagát tartalmazza. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.