A Blikk szerint gyanúsan olcsón adott el egy üzlethelyiséget Rogán önkormányzata Portik Tamás élettársának

politika
2014 november 29., 06:21
comments 85

A napilap értesülései szerint Belváros-Lipótváros önkormányzata a 212 négyzetméteres, Károly-körúti üzletet 54,2 millióért, vagyis négyzetméterenként 247 ezer forintért adta el 2011-ben Pápa Marianne-nak, Portik Tamás élettársának. Portik Tamást Prisztás József vállalkozó 1996-os meggyilkolása miatt felbujtóként első fokon 11 év fegyházbüntetésre ítélték. A lapnak nyilatkozó ingatlanpiaci szakértő szerint azonban azon a környéken

az ilyen üzletek reális ára valahol 600 ezer forint lehet négyzetméterenként, tehát az ingatlan 127 millióba is kerülhetett volna.

2011 tavaszán kilakoltatták az addigi bérlő Képcsarnokot, akik Mednyánszky Teremként egy galériát üzemeltettek, mert nem voltak hajlandóak az önkormányzat által megemelt bérleti díjat kifizetni. A Class Immo Kft. tavasszal szerzett bérleti jogot, majd novemberben élt is elővásárlási jogával.

"Visszautasítjuk azt a vádat, hogy az önkormányzat nyomott piaci áron értékesítette az ingatlant. Belváros-Lipótváros Önkormányzatának rendelete kimondja, hogy azok a bérlők, akik vételi szándékukat előzőleg bejelentik, a forgalmi érték 70 százalékán vásárolhatják meg"

nyilatkozta a Blikknek Zalka Szilvia kerületi sajtóreferens. Rogán Antal akkori polgármester is megszólalt, neki is feltűnt az aránytalanság, ezért vizsgálatot is kezdeményezett:

"Az ingatlan ügyében 2012 végén vizsgálatot folytattam le. Törvénytelenségre ugyan nem derült fény, de bizalomvesztés miatt kezdeményeztem a jegyző felmentését."

Arra nem derült fény, hogy mi történt a jegyzővel, vagy hogy hogyan fordulhatott elő, hogy a polgármester tudta nélkül elpasszolt egy értékes ingatlant az önkormányzat.

UPDATE: írt az önkormányzat, de levelükben semmi újdonság nem volt, és a facebookon reagált a cikkre Juhász Péter kerületi ellenzéki politikus is.

Juhász szerint a szokásos, sok éves eljárás ebben az esetben valamiért pár hónap alatt lefolyt, és hogy Rogán Antal érvelése a jegyző felmentéséről visszás, hisz

"Sélley Zoltán lett az új jegyző, aki ekkor még a vagyonkezelő vezérigazgatója volt, tehát ennek az ingatlannak az eladását is előkészítette és jóváhagyta."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.