Egyetlen térképen a törvénytelen javak kereskedelme

gazdaság
2014 november 30., 16:20

kereskedelem

A Vox akadt rá erre a 2010-es jelentésre, amit az ENSZ kábítószerekkel és bűnügyekkel foglalkozó csoportja állított össze az illegális nemzetközi kereskedelmet vizsgálandó. Azóta persze történtek elcsúszások, 4 év nagy idő egy ekkora bolygón, de az alapvető irányok nyilván nem változtak.

Mint írják, két dolog kifejezetten érdekes a térképen. Egyrészt hogy nem csak az történik a világban, hogy szegényebb országokból árulnak olyan illegális árukat, mint mondjuk a heroin a gazdagabb, nyugati országok feketekereskedelmének, de olyan is előfordul, hogy gazdagabb országokból kifejezetten nagy tételben exportálnak illegális javakat szegényebb országokba. Például Indiából és Kínából rengeteg hamisított gyógyszert Afrika keleti és nyugati országaiba.

Másrészt pedig látványos, mennyire összeérnek bizonyos típusú illegális piacok. Például ahogy a fegyverek áramlanak ki Kelet-Európából Közép- és Kelet-Afrikába, amögé nyilván nem nehéz odalátni a közelmúlt súlyos és véres konfliktusait a térségben. És egy-egy ilyen konfliktus nyilván meggyengíti a helyi kormányokat, ezáltal lehetőséget teremtve a csempészeknek, hogy a törvénytelen árukat kijuttassák az országból. És minél vagyonosabbá válnak a csempészek, annál több eszközük lesz arra, hogy megkenjenek vámosokat, exportért felelős hivatalnokokat, még könnyebben bejuttatva az országba akár a fegyvereket is.

Ha valaki elolvasná az egész jelentést, azt itt teheti meg.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.