Németországban ismét téma, hogy betiltsák-e a munkaidőn túli levelezést a vállalatoknál

gazdaság
2014 december 01., 16:20
comments 140

Mint ahogy a világ legtöbb országában, Németországban is egyre komolyabb probléma, hogy rengeteg munkavállaló még este, munkaideje lejárta után is munkájával összefüggő emaileket kap. Csak míg a világ legtöbb országában nem kezdenek ezzel semmit, Németországban szeretnének.

Az okostelefonok terjedésével pedig az emailek munkaidőn kívüli olvasása a legtermészetesebb napi ritmusba simult bele. ez pedig számos szakértő szerint kifejezetten nem egészséges. Több, az NPR-nak megszólaló berlini kutató is egyetértett abban, hogy ezzel még tovább mosódik az amúgy is illékony vonal a munkaidő és a szabadidő között, ez pedig a feltöltődésnek meg az egészséges életnek komoly gátja, és emellett a munkateljesítményt is ronthatja.

Hosszabb távon pedig kiégéshez vezethet, ami az utóbbi évtizedekben egyre komolyabb probléma lett Németországban is.

A folyamatosan romló statisztikák vezettek odáig, hogy a munkaügyi miniszter, Andrea Nahles stresszellenes szabályozás szükségességéről beszéljen, ami során arra sarkalják a vállalatokat, hogy csökkentsék a stressz mértékét a munkahelyeken. Ennek lenne egyik eleme, hogy megtiltanák, hogy a munkaadók, főnökök munkaidőn kívül üzenjenek a munkavállalóiknak. Hasonló szabályozás már érvényben van Németországban, ahol a törvények szerint a munkaadónak tilos keresnie a munkavállalót, amíg az nyaral.

Egyes vállalatok, mint a Volkswagen vagy a BMW már bevezetett hasonló szabályozást. Ugyanakkor az általános törvénnyé emelkedésig még sok idő lehet hátra, nemrég ugyanis Angela Merkel kancellár kritizálta az ötletet. Szerinte a német kormánynak inkább a befektetésekkel, a kiegyensúlyozott költségvetéssel és a bürokrácia csökkentésével kéne foglalkoznia.

A munkaügyi minisztérium szóvivője is arról beszélt ezután, hogy jelenleg még nem tudnak eleget a kérdésről ahhoz, hogy követelményeket támasszanak a vállalatokkal szemben. (NPR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.