Thaiföldön metamfetaminnal pörgetik meg a kizsákmányolást

külföld
2014 december 01., 13:16
comments 28

Hosszú cikkben foglalja össze az Al Jazeera, hogyan vetnek be metamfetamin Thaiföld északkeleti részén, hogy a földeken dolgozó munkások ne érezzenek fáradtságot.

A yabának vagy őrült gyógyszernek is nevezett kábítószer Mianmarból érkezik az országba, és a vidéki területeken egyre népszerűbb, ahol a gazdálkodókra hatalmas nyomás nehezedik, hogy többet és gyorsabban dolgozzanak. A lapnak egy 16 éves fiatal mesélt sokat a szerről. A Cap becenévre hallgató fiú 13 évesen kezdett el amfetamint szedni, amikor képtelennek érezte magát, hogy iskolába járjon amellett, hogy apjának segít a földeken.

A régióban 2008 óta 700 százalékkal nőtt meg a metamfetaminnal összefüggésben letartóztatottak száma, csak tavaly pedig a hatóságok több mint 33 ezer methez köthető letartóztatást regisztráltak.

photo_camera Gumiültetvény Thaiföldön (MUHAMMAD SABRI / AFP)

A függőség terjedésének komoly oka, hogy az ország legszegényebb régióijában ugrásszerűen nőtt meg a kaucsukfák száma, egyre többen élnek ebből is, az egyéb mezőgazdasági munkák mellett. A fák tejnedvét viszont csak az éjszakai órákban lehet hatékonyan megcsapolni, egyszerűen azért, mert akkor megfelelő ehhez a hőmérséklet. Azaz hiába az egész napos munka a földeken és a mindenféle egyéb, kereskedelmi vagy szolgáltató munka, éjszaka is ki kell menni, fákat csapolni.

Ezt pedig normális életkörülmények között hosszabb távon képtelenség lenne végezni. Itt jön képbe a kábítószer. Tavaly a régióban fekvő Wang Saphung kórház kábítószeres problémák miatt kezelt pácienseinek 60 százaléka volt gumifarmer, és gyakorlatilag mind methfüggők voltak.

Thaiföld a világ legnagyobb gumielőállítója, az országban nagyon komolyan fektettek be a gumifarmokba. Több tízezer embert képeztek ki erre a munkára, például Cap apját is. Ez pedig fellendítette az emberek életszínvonalát is, Cap családja most évente 6000 dollárt keres a guminak köszönhetően, ez több mint ötször annyi, mint amennyit korábban maniókát termesztve kerestek.

Viszont hiába a jövedelemnövekedés, ezt a munkát csak metamfetaminnal lehet végezni, ez pedig elzárja a földekre kiterelt fiatalokat a továbbtanulástól.

A drogfüggőség mértékét kutató szervezetek pedig azt tapasztalták, hogy gyakori az a vélekedés, hogy a kábítószereket a munkáltatok vásárolják meg a farmereknek. Olyan, meg nem erősített vád is felbukkant, hogy az amfetamint egyszerűen a földmunkások tudtán kívül az ivóvizükhöz adagolják.

Csak tavaly az országban összesen 126 millió methtablettát foglaltak le a hatóságok, és állandóan a farmokon végrehajtott razziák, Cap is így került a rendőrség kezére. Ő egészségügyi programba került, és ezzel még egész jól járt. Van, akinek katonai tábor jut. Nagyon szigorúan büntetik a kereskedést is, halálbüntetés is kiszabható a nagy terjesztőknek. És a katonai hatalomátvétel után mindez csak szigorodott. De ahogy ez lenni szokott, a szigorú fellépés egyáltalán nem a megoldás irányába hat, ezzel csak megijesztik és felidegesítik a gazdálkodókat, de nem kínálnak nekik semmiféle valódi megoldást. (via Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.