Mi lesz Orbánnal a Déli Áramlat nélkül?

mélyebb
2014 december 02., 06:48
comments 849

Orbán Viktor és rendszere, a NER akkora pofont kapott tegnap délután, hogy a fal adta a másikat. Azzal, hogy Putyin feladta a Déli Áramlatot, az egész keleti nyitás stratégiája kérdőjeleződik meg. Sőt, még ennél is többről van szó: ország-világ előtt nyilvánvalóvá válhat, hogy a magyar kormányfő vészesen félreolvasta a világpolitika meghatározó trendjeit.

Orbán tévedését és óriási arcvesztését pedig nemcsak a többi ország, hanem a magyar választók, és ami még fontosabb lehet, a Fidesz közép- és felsőrétege is egyértelműen látni fogja.

A NER identitásának, az új rendszer építésének egyik meghatározó pillére az a gondolat, hogy a Nyugat hanyatlik, gyengül, ezért a módszere, eszközei is elavultnak tekintendőek. Eszerint Magyarországnak Keletre kell tekintenie, mert onnan erő és dinamika árad szét. Erre a vonatra kell felkapaszkodnunk, innen kell tanulnunk nekünk is. E stratégia végül néhány obskurus, hazánk külgazdasági viszonyait semmilyen látható módon nem befolyásoló egyezményben és két óriási orosz projektben manifesztálódott. Utóbbiak érdekében még az EU-val és az Egyesült Államokkal is szembefordultunk. Olyannyira, hogy Budapest néhány hónap alatt szinte páriává vált a nyugati szövetségi rendszerben, és olyan korábbi szoros szövetségeink, mint Lengyelország vagy a Balti országok, amolyan látens árulóként tekintenek ránk.

Aztán tegnap kiderült, hogy Oroszország mégsem olyan rettentően erős. A szankciók, illetve az olajár zuhanása néhány hónap alatt térdre kényszerítették Moszkvát. Pénteken már a szankciók kölcsönös (Oroszország is korlátozza bizonyos nyugati termékek importját) felfüggesztését ösztönözték, hétfő délben pedig az orosz kormány úgy döntött, hogy értékesíti a legnagyobb állami olajvállalat, a Rosznyeft részvényeinek 20 százalékát, hogy ezzel tömje be a 2015-ös költségvetésen tátongó lyukat. Aztán délután jött az igazi bomba: Putyin elállt a Déli-Áramlattól. Attól a tervtől, amely évtizedekre biztosította volna az orosz befolyást a dél-kelet-európai régióban. És amelyiknek legnagyobb uniós szószólója éppen Budapest volt.

Ez pedig azt jelenti, hogy az “erőtlen”, “totojázó”, “valódi vezető nélküli” EU egész egyszerűen kidobta a területéről az “erős” és “határozott” Oroszországot.

Mindezt úgy, hogy utóbbi még csak komoly küzdelemre sem volt képes az ügyben. Egyik oldalról Brüsszel egy teljesen bevett, adminisztratív eljárással ellehetetlenítette az orosz projektet. Az ilyen bürokratikus dolgokat szokás a NER-ben lesajnálni és helyettük párás szemmel elmélkedni az erős vezető felsőbbrendűségéről. A másik oldalról az orosz kormány azért nem vállalhatta tovább a vesztőfélben lévő harcot a vezetékért, mert az orosz gazdaság totális olaj- és import függésben van. Szó sincs emelkedő gazdasági hatalomról, pusztán egy óriási Venezueláról. Röviden: a magyar kormány, és elsősorban a miniszterelnök teljesen rossz lóra tett. Nagyot kockáztatott és nagyot bukott.

De nem csak tekintélyt és hitelt veszített a NER, hanem szétosztható zsákmányt is.

A Déli Áramlat építése ugyanis kliensek százait látta volna el állami megrendelésekkel. Ezt a szétosztható orosz pénzt pedig belátható időn belül nem nagyon lehet mással pótolni.

Mindez elsősorban a kormányfőnek nagy veszteség. Mintha nem lett volna elég baja: az emberei egyre több botrányba keverednek, miközben ő egy nagy oligarchikus küzdelemmel és azzal van elfoglalva, hogy kormánya igencsak megtépázott németországi reputációját legalább részben helyre hozza. Erre most áttételesen éppen Putyin kérdőjelezi meg az ő egész stratégiáját, és ezzel végső soron vezetői alkalmasságát. Mindezt úgy, hogy a beígért pénz egy részét is elvonja.

Sok ez egy kicsit a gyengülésből. Az “erő” bűvöletében élő fideszes közegben előbb-utóbb lehet olyan, aki úgy olvassa a jeleket, hogy rosszul lát és gyenge már a falkavezér. Ezért aztán Orbán Viktornak igyekeznie kell. Szükségtelen és veszélyes kalandba vitte az országot, amikor a Nyugatnak hátat fordítva Putyin leglelkesebb európai szövetségese próbált lenni. Cserében most izgulhat, hogy Moszkva legalább addig ne bukjon még nagyobbat, amíg ő visszakönyörgi magát Berlin kegyeibe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.