Angela Merkel KDNP-je szerint a bevándorlóknak családi körben is németül kéne beszélniük

A Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) jövő heti kongresszusára készített határozati javaslatban ismertette a felvetést, amely szerint a Németországban tartósan letelepedni kívánó bevándorlókat "rá kell bírni arra, hogy németül beszéljenek nyilvános helyen és családi körben".

Családi körben!

Értik, mintha az 56-os magyaroknak Ottawában vagy a Londonba tavaly kiköltöző házaspárnak megmondták volna; tessék otthon is angolul beszélni. Ez persze akkora ökörség, hogy nem csak az ellenzéknél, de még a nagyobb testvérpártban is kiverte a biztosítékot. Peter Tauber, az Angela Merkel vezette CDU főtitkára a felvetésre reagálva a Twitteren megjegyezte:

"a politikának semmi köze ahhoz, hogy latinul, a klingonok nyelvén vagy hesseni tájszólásban beszélek-e otthon."

A CSU elnöksége hétfőn véglegesíti a kongresszusi határozati javaslatot, és a bírálatok ellenére egyelőre nem tervezi, hogy törli a bevándorlók otthoni nyelvhasználatára vonatkozó részt. Erre utal Andreas Schauer pártfőtitkár nyilatkozata, amely szerint az elnökség változatlan formában tárgyalja meg a javaslatot.

Ugyanakkor az MTI összefoglalója szerint párton belül sincs egyetértés a felvetésről. A CSU-s bajor tartományi kormány társadalmi integrációért felelős megbízottja, Martin Neumeyer szerint egy "vacak" koncepcióról van szó, amellyel kapcsolatban rögtön felmerül a kérdés, hogy miként lehet megvalósítani. "Következő lépésként talán bevezetjük a konyhák kamerás megfigyelését?"

(Reuters és MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.