Magyar tulajdonos + állam beszáll + Matolcsy-hitel = csőd

gazdaság
2014 december 08., 11:08
comments 138

Legalábbis a Széchenyi Bank esetében ez történt.

  • 2011: 4,9 milliárd
  • 2012: 12 milliárd
  • 2013: 50 milliárd

Ez volt Töröcskei István és a magyar állam most csődbe ment bankjának mérlegfőösszege – mint látható, két év alatt megduplázódott. Aztán 2014-ben, amikor már látszott, hogy bajok vannak, a felére zuhant. A Portfolio.hu azt írja, hogy az óriási növekedésben messze a legnagyobb szerepet az MNB-s növekedési hitelprogram keretében kiosztott hitelek játszották. Ebből ma is van a bank mérlegében 12 milliárd forintnyi.

Amikor az állam remek érzékkel beszállt ebbe a történetbe, 2013 nyarán, hivatalosan a "hitelszövetkezetek felfuttatását", a "vidéki Magyarország finanszírozását" tervezte a bank. Az akkori 3,2 milliárd saját tőkét az állam megduplázta, 3 milliárdot tolt bele a mi pénzünkből.

Az MNB arra jutott, hogy annyira rosszul működött a bank, hogy az alapvető számviteli szabályokat sem tartották be, és a felépült hitelportfólió minősége is iszonyú gyenge lett. Ezért be kellett vonni a bank működési engedélyét, és meg kellett kezdeni a felszámolást. Ami valahol elég érdekes, hiszen az az MNB vonta be a bank engedélyét, amelyik az ingyenhitelével elég erősen hozzájárult a bank felfutásához.

A banknál egyébként még mindig van 25 milliárd forintnyi betét, aminek a kétharmada lakossági. Ezeket az OBA csak egy bizonyos értékhatárig kártalanítja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.