Az EU-ban csökkent, Magyarországon megnégyszereződött a HIV-fertőzések száma

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ friss adatai szerint az elmúlt tíz évben az Európai Unióban csökkent az új HIV-esetek száma az elmúlt 10 évben, hazánkban azonban a négyszeresére nőtt.

Az itthoni helyzet felemás, mert megelőzés terén egyre rosszabb a helyzet, viszont komoly előrelépések történtek a HIV-fertőzöttek betegellátása terén, 2014 nyarától ugyanis három vidéki városban, Debrecenben, Miskolcon és Pécsen is működik már HIV-specialista infektológiai osztály.

Magyarországon évek óta stagnál a szűrésszám, viszont ezzel együtt az elmúlt öt évben megduplázódott a felfedett új esetek száma. Ezek többségét ráadásul csak késői stádiumban fedezik fel. Ezért a legoptimistább becslések szerint is csak mintegy 50 százalékos lehet a felderítettségi arány. Azaz a fertőzöttek fele valószínűleg nem is tud arról, hogy fertőzött.

Itthon eddig elsősorban szexuális úton terjedt a HIV, de a prevenciós programok rossz lefedettsége, és a meglévők bezárása, és a dizejnárdrogok terjedése miatt már a drogfogyasztók között terjed leginkább a vírus.

A leghatékonyabb módszer a megelőzésre a tűcsere, ami képes lehet megfékezni a hepatitis és a HIV-járvány kitörését. Az ország drogfogyasztóknak leginkább kitett területén, a VIII. kerületben Kocsis Máté polgármester aprólékos munkával érte, hogy a tűcserét végző Kék Pont Alapítvány munkája ellehetetlenüljön, és végül be kelljen zárniuk. Arról, hogy jelenleg csak a szerencsén múlik, hogy kitör-e egy HIV-járvány a Józsefvárosban, itt írtunk hosszabban. (via Abcúg)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.