Közmunkára küldték a Svájcba visszatérő dzsihádistát

Sok nyugati ország problémája most, hogy mit kezdjen azokkal az állampolgáraival, akiket valahogy Szíriába csábított és betoborozott az IS. Van ahol börtön jár azoknak, akik rájöttek, hogy a dzsihád nem pont akkora móka, mint azt korábban gondolták. Svájcban most zajlott le az első ilyen per, és a döntés értelmében a 30 éves férfi, aki még tavaly év végén utazott el a Közel-Keletre, 600 órányi közmunkán kell átessen.

A svájci legfőbb ügyész, Michael Lauber elmondása szerint a program már ezen a héten elindul. A férfi nevét nem hozták nyilvánosságra. Annyit tudni, hogy Vaud kantonból utazott el,  és a szélsőségesek az interneten szervezték be. Saját elmondása szerint korábban nem volt járatos az iszlámban, propagandavideók győzték meg arról, hogy oda kell utaznia harcolni.

Viszont a kiképzőtáborban két hét után rájött, hogy ez nem neki való, ezért jelezte, hogy távozna. Ekkor börtönbe zárták, 54 napig volt a dzsihádisták foglya.

A férfi hazatérése után mindenben együttműködőt a svájci hatóságokkal, és azt állítja, hogy minden kapcsolatot megszakított a terroristákkal.

Becslések szerint több ezer olyan nyugati önkéntes lehet, akik az IS-hez csatlakoztak. A titkosszolgálatok és a közvélemény is komolyan aggódik amiatt, hogy a hazatérők között lehetnek olyanok, akik veszélyt jelenthetnek, mivel a céljuk éppen az lehet, hogy a nyugati országokban hajtsanak végre terrortámadásokat. Amikor az enyhének tűnő ítéletről kérdezték a legfőbb ügyészt, azt mondta, hogy ez csak erre az egy konkrét esetre vonatkozik, és hogy minden egyes visszatérő dzsihádistára külön tárgyalás vár, ahol történeteik minden részletét figyelembe fogják venni. (Telegraph)