Növekszik a félelem a szélsőbal megerősödése miatt, az EU pénzügyi biztosa is Athénba utazik

külföld
2014 december 14., 21:42

AZ EU gazdasági és pénzügyi biztosa, Pierre Moscovici hétfőn Athénba repül, hogy ott tárgyalásokat folytasson az ország vezetőivel. Mindez nem független attól, hogy közeleg az előrehozott elnökválasztás, közben pedig az ország legnépszerűbb pártjává lépett elő a szélsőbaloldali  a Sziriza.

A párt, amelyiknek legfőbb programpontja, hogy nem fogadják el az ország gazdasági megmentése érdekében bevezetett megszorításokat, és ami újra akarja tárgyalni a 240 milliárd eurós külföldi támogatás visszafizetésének feltételeit is. A párt vezetője, Alekszisz Ciprasz szerint a görög embereket terrorizálja a kormány, mindez pedig egyre mélyebb szegénységbe löki az országot.

A kormány december elején jelentette be, hogy a tervezett februári dátum helyett már december 17-én lemegy az elnökválasztás első fordulója a háromból.

Az elnököt a parlament választja. Az államfő többnyire protokolláris feladatokat lát el, ám az elnökválasztás mostani előre hozása akár előre hozott parlamenti választást is előidézhet, ha a jelenlegi miniszterelnök, a piacpárti Antonisz Szamarasz jelöltje veszít. A törvény szerint ugyanis a parlamentet fel kell oszlatni, ha nem sikerül államfőt választani. A görög kormány elemzők szerint a hónapok óta tartó politikai bizonytalanságot akarja megszüntetni az elnökválasztás előre hozatalával.

photo_camera Ciprasz középen (LOUISA GOULIAMAKI / AFP)

Ciprasz azután szólalt meg, hogy a kormány vezetői ismét kifejtették aggodalmukat, hogy Görögország kieshet az eurózónából, ha nem sikerül december végéig új elnököt választania a parlamentnek. A miniszterelnök-helyettes, Evangelosz Veneizelosz szerint katasztrófához vezethet, ha parlamenti választásokat kell kiírni.

Moscovici kétnapos látogatása során várhatóan az országot finanszírozó három szervezettel (Európai Bizottság, IMF, Európai Központi Bank) elakadt tárgyalások helyzete lesz a fő téma, és Ciprasszal nem fog találkozni. Az EU vezetői többször meglehetősen egyértelműen fogalmaztak azzal kapcsolatban, hogy Szamarasz kormányát támogatják, a francia biztos múlt héten arról beszélt, hogy ő legalább tudja, mit csinál, és kockáztatás lenne mást kinevezni a helyére. Szamarasz közeli barátja, Jean-Claude Juncker pedig egyenesen figyelmeztetett egy rossz választási eredmény veszélyeire, és arról beszélt, hogy nem szeretné, ha szélsőségesek kerülnének hatalomra. Jobban szereti, ha ismerős arcok bukkannak fel, tette még hozzá.

A nyilatkozatokra fel is háborodtak a radikálisabb baloldali pártok az EU-ban, a Szirizát támogató Európai Baloldali Pártok nevű miniplatform szerint  mindez bizonyítéka a demokrácia minőségének zuhanására az unión belül. Szerintük elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság nyomást gyakoroljon egy független állam választására.

Szamarasz egy közeli szövetségese szerint a kormánypártiak abban bíznak, hogy az előrehozott választásokkal mindenképp nyernek. Ha sikerül elnököt választaniuk, az is siker, ha pedig nem, akkor a szavazók a Szirizát fogják hibáztatni a politikai káoszért, és a választásokon nyerhetnének így a mérsékelt piacpártiak. A radikális baloldali párt egyelőre vezet a közvélemény-kutatások szerint, de csak kevéssel, így az gyakorlatilag kizárt, hogy egyedül képesek lehetnének kormányt alakítani, ha mostanában lennének a választások. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.