Kamu volt a New York-i gimnazista mesés meggazdagodásának története

külföld
2014 december 16., 07:44
comments 77

Átverte a New York Magazint (NYMag) Mohammed Islam. A bangladesi bevándorlók 17 éves fiáról vasárnap közölt „Okok, amiért imádjuk New Yorkot” címen portrét a gimnazistáról, aki azt állította magáról, hogy 72 millió dolláros vagyont tőzsdézett össze a tanítási napok ebédszünetében.

Hétfőn nem volt ennél népszerűbb történet az amerikai interneten, az NYMag cikkét szanaszét osztották a Facebookon. Mígnem estére kiderült, hogy

az egész kamu.

Aminek a legnagyobb vesztese a történetet eredetileg közlő Jessica Pressler lehet, aki januárban már a Bloomberg pénzügyi oknyomozó részlegét fogja vezetni. Pressler most azt mondja, hogy az NYMAg-ban megjelent írása „elég szkeptikus” volt:

„Azt írtam, hogy »ez csak egy pletyka, amiből vonják le maguk a következtetéseket«” – mondta. A cikkben a történetet valóban „hihetetlenként” jellemzi, bár azt is írja, hogy „pletykához képest ez hitelesnek tűnik”, és azt is, hogy Islam maga is megerősítette, hogy több tízmillió dolláros vagyona van.

Islam állítólag megmutatta a betétkönyvét is, amin „obszcén összeg szerepelt”. „Szerintem a srác igazi” – mondta Pressler.

Csakhogy nem az.

Islam a New York Observernek már beismerte, hogy az egész történet kamu. Valójában egy fillérje sincs.

K: Azt idézik tőled, hogy nyolcszámjegyű összegű pénzed van. Ez nem igaz, ugye?
V: Nem, nem igaz.
K: Van bármekkora összeg? Fektettél be egyáltalán és volt bármekkora nyereséged?
V: Nem.
K: Ez az egész kitaláció?
V: Igen.

Islam az Observernek azt mondta, hogy valóban van egy befektetési klubjuk az iskolában, de azzal csak mímelik a piacot. Vagyis nem fektetnek be igazi pénzt semmibe. Islam több keresztkérdés után bevallotta, azt hitette el Presslerrel, hogy ezekben a valójában szimulált üzletekben keresett 72 millió dollárnál is többet. (Via CNN, New York Observer)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.