Az Átlátszó megtalálta, honnan szedhette össze Orbán Ráhel a 15 milliós svájci egyetemi tandíjat

Tbg
POLITIKA
2014 december 20., 12:54
comments 507

A lap abból indul ki, hogy Orbán Ráhel ominózus Facebook-posztjában, amelyben édesapját és saját gazdagságát mentegeti-magyarázza, igazat ír: saját erejükből jutottak annyi pénzhez, hogy abból - többek között - futott a lausanne-i École Hoteliere kurzusára.

Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük.

- írta Orbán Ráhel a Facebookon.

Az Átlátszó szerint a szállodaiparban három év alatt nehezen szedhette meg magát Orbán első lánya, hiszen ott az átlagkereset a KSH szerin 145 ezer forint.

photo_camera Kezébe vette a jövőjét (Fotó: Burger Barna / MTI)

Ezért aztán - szokásukhoz híven - átnézték férje, Orbán Viktor veje, Tiborcz István cégeinek bevételeit, és arra jutottak, hogy igen, ebből már telik a 15 millió forintos félévekre.

Tiborcz cégével ugyanis sorra nyerte a megújuló energiaforrások témakörben kiírt közbeszerzéseket, annak ellenére, hogy cége (E-Os Innovatív Zrt., majd Elios Zrt.) nem sokkal korábban alakult: 2009-ben mindössze 8,4 milliós árbevétele, 2010-ben már 686 millió, 2011-ben pedig 3 milliárd (!!!) forintnyi bevétel van a cégnek.

Ennek a hallatlan sikernek az okairól már korábban beszámolt az Átlátszó, az uniós pályázati sikerekben vélhetően közrejátszhatott az is, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke, Kövesdi Zoltán volt akkoriban, aki az ugyancsak szépen gyarapodó Simicska-féle Közgép felügyelőbizottságában ült.

Az Átlátszó szerint ezután, mivel a Közgép kiszállt a cégből, csökkentek a bevételek egészen 2014-ig, amikor is újra nőni kezdtek köszönhetően a sikeres közbeszerzéseknek, összesen 2,9 milliárd forint értékben. Ráadásul tipikusan olyan tendereken nyertek el egymilliárd forintnyi pályázati pénzt, ahol az előkészítést, korábbi üzlettársa, Hamar Endre cége, a Sistrade végezte.

És még ennél is több baráti tenderen jeleskedett Orbán Ráhel férje, Orbán Viktor miniszterelnök veje, még több nyomasztó részlet az Átlátszón.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.