Molnár Zsolt sürgős tájékoztatást vár Pintértől

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke levélben sürgős tájékoztatást kér Pintér Sándor belügyminisztertől a rá vonatkozó, külföldi szervezetek által történt lejáratási kísérletek nemzetbiztonsági vonatkozásairól.

A testület elnöke azt írta az MTI-nek: az elmúlt napokban több ügy is napvilágot látott a sajtóban, aminek lehetnek nemzetbiztonsági összefüggései, ezért a tisztánlátás, a nyilvánosság tájékoztatása érdekében levélben fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez.

A szocialista képviselő haladéktalanul választ vár arra is, hogy a kormány, a miniszterelnök, illetve a miniszterek környezetében tevékenykedő tanácsadók, ügyvédek milyen nemzetbiztonsági vizsgálaton eshetnek át abban az esetben, ha hivatalos jogviszonyuk nincs az általuk segített emberrel, ugyanakkor tanácsadói tevékenységük során megismerhetnek nemzetbiztonsági szempontból releváns információkat. (Nyilván Habony Árpádról van szó.)

Pintér, amirkor arról kérdezték, tárt-e fel a polgári elhárítás olyan nemzetbiztonsági kockázatot Orbán Viktor miniszterelnök környezetében, aminek kivizsgálását a kormányfő egyik tanácsadója, Habony Árpád esetében az ellenzék sürgeti, azt válaszolta: tudomása szerint Habony Árpád semmilyen tisztséget nem visel, nincs szerződéses viszonyban állami cégekkel, ezért az Alkotmányvédelmi Hivatalnak sincs dolga a személyével.

A Demokratikus Koalíció kezdeményezi az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes összehívását, és Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatását.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke előbb várja a belügyminiszter válaszát, annak függvényében döntenek arról, hogy van-e szükség bizottsági ülésre, illetve a belügyminiszter meghallgatására.