Afrika leggazdagabb embere 8 milliárd dollárt bukott az olajárzuhanáson

gazdaság
2014 december 24., 14:56
comments 16

Az olajárak zuhanása nehéz helyzetbe hozta az olajkitermelésből élő afrikai országokat. A jelenséggel ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen. A válság leginkább a komoly demográfiai nyomással küzdő Nigériát érintette.

Nigéria magasabb olajárakkal számolta ki a idei költségvetését, így az állami bevételek jelentősen elmaradnak a várttól. Az ország központi bankja dollármilliárdokat költött a nemzeti valuta megerősítésére, de az erőfeszítések hiábavalóak voltak és november végén kénytelenek voltak nyolc százalékkal leértékelni a nairát, és felemelni az irányadó kamatot tizenhárom százalékra.

Ezek a lépések körülbelül negyvenmilliárd dollárt (9800 milliárd forint) vesznek ki a nigériai gazdaságból.

photo_camera Aliko Dangote. Forrás: wikipédia

Ezt pedig a nigériai szupergazdagok is megérzik. A legtehetősebb nigériai üzletember, Aliko Dangote vagyonát a Forbes 25 milliárd dollárosra becsülte februárban, és mostanra ebből legalább 7,8 milliárd dollárt (2000 milliárd forintot) elveszített. A veszteségek listája:

  • Afrika legnagyobb cementgyára, a Dangote Cement elvesztette értékének 40 százalékát
  • Kisebb mértékű, de szintén jelentős veszteségeket jelent a Dangote Sugar, a Dangote Flour, és a National Salt Company of Nigeria-ban birtokolt részvényeinek a zuhanása
  • A naira leértékelése miatt is sokat bukott

Azért maradt mit a tejbe aprítani. A most bebukott 7,8 milliárd dollár a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor vagyonának a 13,5 szerese. (via Forbes)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.