Ha érteni akarjuk, mi megy ezen a bolygón, érdemes fentről nézni

természet
2014 december 25., 16:31
comments 25

Tizenöt évvel ezelőtt, 1999 decemberében indította el útjára a NASA a Terra műholdat, ami azóta is Földünket figyeli, és aminek köszönhetően sokkal többet tudtunk meg azóta bolygónkról.

Bár a műholdat eredetileg hat évnyi működésre tervezték, a mai napig működik. Ebben a tizenöt évben az Earth Observing System, aminek a Terra az egyik műholdja, rengeteg információt gyűjtött össze a Földről. Ezekből közölt most egy válogatást a NASA a műhold évfordulóján.

A Terra 2002 elején figyelte hónapokon keresztül, hogyan szakadnak le és tűnnek el hatalmas jégtáblák az Antarktiszon. Januárban egy 3250 km² nagyságú darab szakadt le a Larsen B-selfjégről. A 12 ezer éve fejlődő, 200 méter vastag terület gyakorlatilag két nap alatt szakadt le. A gifen a január 31 és április közepe között rögzített képek láthatóak:

photo_camera (NASA's Earth Observatory)

Az üvegházhatású gázok évi eloszlása látható a következő ábrán. Télen és tavasszal gyűlik fel rengeteg, főleg az északi féltekén, aztán jön a nyár és az ősz, és a növények fotoszintézise megteszi, amit tud:

uveghaz

A növényzet körforgásának megfigyelése pedig azért fontos, mert ebből látható, mikor mennyi széndioxidot bír elnyelni a vegetáció. Ezen a gifen a zöldebb jelenetek a több széndioxid-elnyelést mutatják:

nasa_veget

A többi felvétel a NASA honlapján látható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt