Ha érteni akarjuk, mi megy ezen a bolygón, érdemes fentről nézni

Tizenöt évvel ezelőtt, 1999 decemberében indította el útjára a NASA a Terra műholdat, ami azóta is Földünket figyeli, és aminek köszönhetően sokkal többet tudtunk meg azóta bolygónkról.

Bár a műholdat eredetileg hat évnyi működésre tervezték, a mai napig működik. Ebben a tizenöt évben az Earth Observing System, aminek a Terra az egyik műholdja, rengeteg információt gyűjtött össze a Földről. Ezekből közölt most egy válogatást a NASA a műhold évfordulóján.

A Terra 2002 elején figyelte hónapokon keresztül, hogyan szakadnak le és tűnnek el hatalmas jégtáblák az Antarktiszon. Januárban egy 3250 km² nagyságú darab szakadt le a Larsen B-selfjégről. A 12 ezer éve fejlődő, 200 méter vastag terület gyakorlatilag két nap alatt szakadt le. A gifen a január 31 és április közepe között rögzített képek láthatóak:

(NASA's Earth Observatory)

Az üvegházhatású gázok évi eloszlása látható a következő ábrán. Télen és tavasszal gyűlik fel rengeteg, főleg az északi féltekén, aztán jön a nyár és az ősz, és a növények fotoszintézise megteszi, amit tud:

uveghaz

A növényzet körforgásának megfigyelése pedig azért fontos, mert ebből látható, mikor mennyi széndioxidot bír elnyelni a vegetáció. Ezen a gifen a zöldebb jelenetek a több széndioxid-elnyelést mutatják:

nasa_veget

A többi felvétel a NASA honlapján látható.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.