Nők, akik a férjük nevét tették halhatatlanná

család
2014 december 26., 17:37

Németh Lászlóné, Németh Lászlóné…Most akkor ő a Marika, vagy az Irénke? Nyitnom kéne már egy külön excelt ezeknek a céges kontaktoknak, hát hogy lehet így megszólítani valakit. Főleg levélben.

Kedves Lászlóné? Nyilván nem. Egy fél ország szórakozott eléggé igazságtalanul Laci nénin, aki semmi mást nem tett, csak a magyar hagyomány szerinti asszonynevét használta fejlesztési miniszterként is. A keresztnevét, a Zsuzsannát szinte senki sem tudja. (Ennek persze előnye is van, a több női politikussal szemben őt legalább nem sértegették lekezelően, a keresztnevét becézve.)

Ez is egy hungarikum.

A világon sehol nem tették ugyanis ennyire nyilvánvalóvá, hogy az asszony a férje "tulajdona", és amint bekötik a fejét, ő már különálló személyként nem létezik. Az 1700-as évektől kezdve a huszadik század elejéig házas magyar nőt már szinte kizárólag csak Valaki nejének hívhattak, a keresztneve vagy a korábbi családneve nélkül. (Akit bővebben érdekel, az itt olvashat erről.)

Persze híres és saját jogon híressé lett nők sokszor büszkén őrizték meg autonómiájukat a névviselés terén (legalábbis a nyilvánosság előtt): elég ha Szendrey Júliára, vagy Török Sophie-ra gondolunk, de az orvosok, tudósok, vagy közéleti pályán karriert csináló nők is rendszerint nem a -né alakot használták, legalábbis a munkájuk során nem. (Kivételek is akadnak: két női miniszter, számos sportoló is a férje nevén lett ismert, és a jelenlegi fődemográfus-helyettes, Pongrácz Tiborné is, aki egyébként Marietta.)

Habár napjainkban újra sokféleképp hívathatják magukat a férjes asszonyok, sőt a férfiak is felvehetik feleségük vezetéknevét, esetleg kölcsönösen viselhetik mindketten mindkettejük családnevét, szép számmal akadnak friss, vagy régről maradt -nék hazánkban. Bár most épp kevésbé divatos a keresztnevet sem megtartó asszonynév, és inkább a lánykori családnevet is megtartó, kötőjeles megoldás a gyakoribb, de egyre többen megtartják lánykori nevüket, a házasságkötéssel nem váltanak családnevet.

Így egyre furcsábbnak tűnik a -nék létezése. Pedig vannak néhányan, akik sokra vitték, így akár az örökkévalóságig őrizzük majd a férjeik nevét.

Szegény Veres Pálnéról is kevesen tudják, hogy Hermin volt keresztneve, és az általa alapított gimnázium máig férje Veres Pál nevét őrzi híven.

Veres Pálné (Kép: Wikipédia)

Illyés Gyuláné (Kozmutza Flóra) könyvet írt férje nevének állítva örök emléket.

(Kép: moly.hu)

Mathiász János borász pedig hőn szeretett feleségéről nevezett el egy szőlőfajtát, amelyből megalkotta a Mathiász Jánosné muskotályt. (Köszönjük Bukovics Martinnak)

(Kép: Wikipédia)

A sportcsarnok ugyan nem stadion, de Emszt Kálmánné neve tán örökké fennmarad a Siketek és Nagyothallók Sportcsarnokának homlokzatán hirdetve Emszt Kálmán nevét.

(Kép: Google)

Nők, akik a halhatatlanná tettétek férjeitek nevét, előttetek tisztelgünk!

Ha tudtok, mondjatok még híres -néket, nehogy feledésbe merüljenek!

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.