A Századvég vezető elemzői szerint nem minden szereplő érdekelt az ország sikerében

politika
2014 december 28., 09:54
comments 314

A közpénz-közeli politikai elemzőműhely, a Századvég két elemzője volt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának vendége, minderről a híradó.hu számol be.

Lánczi Tamás szerint az a drámai változás, ami a Fidesz első kétharmadjával 2010-ben lezajlott, na azt az emberek megerősítették idén, és azt mondták, hogy a Fidesz iránya jó. Ilyenre pedig Lánczi szerint nem volt példa a rendszerváltás óta

G. Fodor Gábor is arról beszélt, hogy egy 2010-ben kétharmados felhatalmazással elkezdett munkára, mely a rendszer alapjait érintette, mondták azt a magyar választópolgárok, hogy egyetértenek vele, támogatják az irányt, és lezárják a viták korszakát. Így lehetséges olvasata 2014-nek, hogy a rendszerváltás óta eltelt viszontagságos 25 évet maga mögött hagyta a magyar politika.

G. Fodor szerint a Fidesz idén döntő vereséget mért a baloldalra, és mivel az nem tudott igazi alternatívát kínálni, nem volt igazi vezetője, ezért reménytelennek tűnt a helyzetük. Ez okozza a jelenlegi frusztráltságát is az ellenzéknek szerinte.

"Annak kapcsán, hogy Orbán Viktornak több baloldali politikus sem gratulált a választási győzelméhez, Lánczi Tamás azt mondta: ha valaki nem tudja elismerni a vereségét, az mindig az emberi, illetve politikai gyengeség jele. Ez egy kirekesztő gesztus, azt üzeni, hogy az ellenfél jogtalanul, törvénytelenül nyert. Ezzel mintegy megpróbálták kirekeszteni a Fideszt a magyar demokráciából."

- számol be az interjúról az MTVA alá tartozó híradó.hu, majd azzal folytatták, hogy a választók világosan kinyilvánították, hogy mit akarnak. 

Aki nem békél meg ezzel az eredménnyel, az vagy a költészethez menekül, vagy megpróbálja valamilyen eszközzel megváltoztatni a kialakult helyzetet. Mondhatnánk azt is, hogy a politikai berendezkedés erőszakos megváltoztatására törekszik, de ezt inkább zárjuk ki, és tudjuk be a frusztráltságnak az ilyen megnyilatkozásokat

– mondta el G. Fodor, Lánczi pedig mindezt stílustalanságnak nevezte, és szerinte mindez nem illő a magyar politikai kultúrába. Szerinte vannak olyan törekvések és politikai szereplők, akik megpróbálják elérni, hogy a kormány valóban ne töltse ki a négyéves kormányzati ciklust. Ha egy magyar politikai erő külföldi politikai vagy gazdasági erők segítségével akar kormányt buktatni, az probléma, és nem fér bele a demokratikus játékszabályokba.

Régi-új eszközökkel gyakorolhatnak Magyarországra nyomást, amibe akár a csekkfüzet is benne lehet, vagy a korrupciós vádak. Amikor olyan nagy szereplők mozognak körülöttünk, mint az Egyesült Államok, vagy Oroszország, akkor mindenre fel lehetünk készülve

– mondta el. Szerinte azt látni, hogy az Egyesült Államok érdeke sok ponton ütközik a magyar nemzeti érdekkel, sok közép-kelet-európai állam érdekével, illetve adott esetben a német érdekekkel is. Erre a helyzetre még nincs kész mechanizmusuk, ezt most alakítják ki. Bár nem tette hozzá, de valószínűleg nem lesz olcsó.

G. Fodor szerint az ideológia és a retorika most arra szolgál, hogy elrejtse a nyilvánvaló érdekeket. Amerika a saját jól felfogott érdeke mentén politizál, de miért ne lehetne elképzelni, hogy Magyarországnak is lehetnek saját szempontjai, lehet magyar nemzeti érdek.

Ennek a játéknak többféle kimenetele lehet. És végre van egy kormány, mely képes saját, jól felfogott nemzeti érdeke szerint meghatározni pozícióját. Ez egy új politikai kultúra, egy új időszak

– tette még hozzá.

Lánci szerint az ország olyan állapotban volt, hogy a legkisebb szellő is felborította volna, most viszont szilárd lábakon áll.

a magyar költségvetés számai vitathatatlanul a legjobbak Európában.

És szerinte a teljes reménytelenségből négy év alatt kiküzdöttük magunkat, Európa élvonalában vagyunk. Példaként említette, hogy az infláció nálunk a legalacsonyabb, a gazdasági növekedés az egyik legmagasabb a régióban, a munkanélküliség pedig a legalacsonyabb. Azok az országok pedig, amelyek más, különösen a nyugati válságkezelők, a többi közt az IMF javasolta utat járták be, most ugyanott, vagy még rosszabb helyzetben vannak, mint amikor elindultak négy évvel ezelőtt.

Ma már nem is vitakérdés, hogy a korábban unortodoxnak nevezett megoldások működnek, tette még hozzá G. Fodor Gábor, aki egyébiránt optimista. Reményei szerint a demokratikus felhatalmazás erőt és támpontot jelenet, hogy a külső nyomásgyakorlások ne olyan élességgel vetődjenek fel, mint ahogyan azt a legrosszabb álmában gondolná az ember.

Lánczi Tamás szerint nehéz év lesz a következő. Magyarország nagy lehetőség előtt áll, növekszik a gazdasága, jók a mutatói, de nem minden szereplő érdekelt az ország sikerében. Ezzel higgadtan, kellő magabiztossággal számot kell vetni, és fel kell arra készülni, hogy nagy küzdelmek várnak 2015-ben az országra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.