A hólapátolás kifejezetten veszélyes lehet

Egészségügy
2014 december 29., 16:26
comments 65

Az Egyesült Államokban kezdtek el nyomozni kutatók, mert gyanúsan sokan haltak meg minden évben hólapátolás közben. És igen, valóban vannak kockázatai a hó eltüntetésének.

Amerikai kutatók 1990 és 2006 között összesen 1647 olyan halálesetet találtak, ami hólapátolás közben következett be. Mindegyik esetben a szívvel kapcsolatos problémák léptek fel.

A BBC-nek egy hólapátolás-szakértő kardiológus pedig el is mondta, hogy miért nincs ebben semmi meglepő. Fiatal, egészséges emberek szívritmusa és pulzusa is jobban megugrott, mintha valamilyen edzőtermi feladatot végeztek volna. Ehhez jön még a hideg levegő, ami összeszorítja az artériákat és csökkenti a vérellátást, mindez pedig tökéletes terepet teremt egy szívrohamnak.

A hólapátolás azért is veszélyes, mert kézmunkára épít, ami sokkal kimerítőbb, mint ha a lábunkkal kéne dolgoznunk. Sokan a kevés munka közben nem is vesznek rendesen levegőt, ami szintén megterheli a testet. Szintén probléma, hogy a hólapátolást sokszor reggel végzik az emberek, pedig a cirkadián ritmusunk alapján ilyenkor vagyunk a legsérülékenyebbek egy szívinfarktussal szemben.

A lapnak megszólaló kardiológus szerint a hólapátolás annyira veszélyes, hogy ő 55 év fölötti embereknek kifejezetten nem javasolja ezt a tevékenységet. A legnagyobb veszélyben azok vannak, akiknek van ismert vagy gyanított keringési betegségük, és évente mindössze egyszer, a hó megérkezésekor végeznek hasonló tevékenységet. A dohányzás és a túlsúly pedig értelemszerűen sokszorozza meg a veszélyeket.

Ha mégis muszáj eltüntetni a havat, érdemes a megemelés helyett eltolni. Emellett rétegesen felöltözni, pihenőt tartani bent, és a lapátolás előtt ne együnk semmit és ne is dohányozzunk. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.