Nők bűnöztek Abszurdisztánban

bűnügy
2014 december 30., 18:16

Ahol 2014-ben sem volt jó nőnek lenni. Nagyon nem.

4. Reformjavaslat: vezethessenek a nők, de csak smink nélkül

A szaúdi király tanácsadó testületének idei javaslata szerint a harmincadik életévüket betöltött nők egy férfi rokonuk – a férj, apa vagy testvér engedélyével – az eddigi teljes tilalmat feloldva volánhoz ülhetnének, azzal a további feltétellel, hogy a sokszor talpig fekete lepelbe bugyolált nők nem lehetnek kisminkelve. Az arcból csak a szemet szabadon hagyó nikáb alatt sem. Ja, és reggel hét előtt és este nyolc után már semmi keresnivalójuk az utakon. Csütörtökön és pénteken pedig csak déltől vezethetnének.

Az viszont már nemcsak abszurd, de elkeserítő, hogy a szaúdi nők autóvezetéshez való jogáért a közösségi médiában küzdő aktivistát, Ludzsain Hathlult elfogták, és az őt segítő újságíróval, Majsza Alamudival együtt bebörtönözték decemberben. Ügyük a terrorizmussal foglalkozó bíróság elé kerül majd.

3. Meccsnézésért börtön

Bírái szerint a rendszert akarta megdönteni a 28 éves iráni nő, aki megnézett egy röplabdameccset. Tettéért így idén egy év börtönre ítélték, majd a nemzetközi tiltakozás hatására decemberben szabadon engedték.

Ghoncheh Ghavami még 2012 júniusában próbált bejutni az Irán – Olaszország röplabdamérkőzésre. Az aktivista így tiltakozott az ellen, hogy a kormány a nők védelmére hivatkozva megtiltotta a nőknek a férfi mérkőzések látogatását.

Az országban egyébként egyre több nő tiltakozik a nyilvános helyen kötelező fejkendő viselet ellen, leginkább úgy, hogy felvételt készítenek magukról, amint fedetlen fejjel táncolnak, énekelnek. Azonban nem árt az óvatosság, mert azt a hat fiatalt (három férfit, és három nőt), aki Pharell Happy-jére ropták egy háztetőn nemcsak felfüggesztett börtönbüntetésre, de 91 korbácsütésre is ítélték. Az iráni férfiaknak és nőknek ugyanis nem szabad egymással táncolniuk az ország törvényei szerint.

2. Kereszténységért halál

A hitehagyás miatt halálra ítélt, majd felmentett szudáni nő, Mariam Yahya Ibrahim esete alaposan felkavarta a világ közvéleményét, még a magyar kormány is tiltakozott. A halálbüntetést hitehagyásért szabták ki a 27 éves, ortodox keresztény, elítélésekor épp terhes nőre Szudánban, mert az őt egyébként gyermekkorában elhagyó apja rokonsága zokon vette, hogy a nő keresztény férfihoz ment feleségül. Mellékbüntetésként száz korbácsütést is kiszabtak rá, és húsz hónapos gyermekével együtt bebörtönözték, második gyermekét pedig a börtönkórházban,, leláncolva kellett megszülje. A családot végül hosszadalmas diplomáciai tárgyalásokat követően elengedték a hatóságok, és Olaszországba repülhettek, ahol Ferenc pápa is fogadta őket. A legutolsó hírek szerint az Egyesült Államokban élnek.

1. Facebook posztért megkövezés

Az ismert iraki emberi jogi ügyvédet és aktivistát, Sameera Salih Ali Al-Nuaimyt halálra kövezték a nyáron, mert a Facebookon olyan posztokat követett, amelyek kritizálták az Iszlám Államot Moszul műemlékeinek lerombolása miatt.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.