Merkel: csak a békemegállapodás betartása után lehet szó a Moszkva elleni szankciók visszavonásáról

külföld
2015 január 08., 16:10
comments 98

Csak a kijevi kormány és az oroszbarát szakadárok tavaly szeptemberi minszki megállapodásának maradéktalan végrehajtása után lehet szó az Oroszország elleni uniós szankciók esetleges feloldásáról, moindta Berlinben Angela Merkel, miután tárgyalt Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel.

Angela Merkel különválasztotta a Krím-félsziget bekebelezése és a kelet-ukrajnai válság miatt bevezetett szankciókat.

A Krím félsziget bekebelezése miatt végrehajtott büntetőintézkedések visszavonására jelenleg "kevés a remény", a kelet-ukrajnai válság miatt bevezetett újabb szankciók feloldásának előfeltétele pedig a minszki megállapodás betartása. A minszki megállapodás lehet a tárgyalási alap a kazahsztáni Asztanába tervezett német-ukrán-orosz-francia csúcson.

Angela Merkel hatalmas sikernek nevezte az idei ukrán költségvetés elfogadását, és hangsúlyozta, hogy Arszenyij Jacenyuk igen ambiciózus reformterveket ismertetett megbeszélésükön. Az ukrán kormányfő a tájékoztatón kiemelte, hogy hazájában "hadüzenet nélküli hadiállapot" van, de a kormány ebben a helyzetben is teljes erővel dolgozik a gazdaság talpra állításán.

Jacenyuk szerint ehhez egy további pénzügyi csomagra van szükség,

amelyet azonban Ukrajna nem ajándékba kér, és vállalja, hogy átlátható módon használja majd fel.

Soros György amerikai üzletember hasonló javaslattal állt elő a napokban. Szerinte dollármilliárdokkal kéne támogatni az ukrán vezetést és mind Oroszország, mind Ukrajna csődje az egész Európai Uniót veszélyezteti. Arszenyij Jacenyuk szerint a Déli Áramlat földgázvezeték tervének elvetése révén Ukrajna felértékelődött. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.