Merkel: csak a békemegállapodás betartása után lehet szó a Moszkva elleni szankciók visszavonásáról

Csak a kijevi kormány és az oroszbarát szakadárok tavaly szeptemberi minszki megállapodásának maradéktalan végrehajtása után lehet szó az Oroszország elleni uniós szankciók esetleges feloldásáról, moindta Berlinben Angela Merkel, miután tárgyalt Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel.

Angela Merkel különválasztotta a Krím-félsziget bekebelezése és a kelet-ukrajnai válság miatt bevezetett szankciókat.

A Krím félsziget bekebelezése miatt végrehajtott büntetőintézkedések visszavonására jelenleg "kevés a remény", a kelet-ukrajnai válság miatt bevezetett újabb szankciók feloldásának előfeltétele pedig a minszki megállapodás betartása. A minszki megállapodás lehet a tárgyalási alap a kazahsztáni Asztanába tervezett német-ukrán-orosz-francia csúcson.

Angela Merkel hatalmas sikernek nevezte az idei ukrán költségvetés elfogadását, és hangsúlyozta, hogy Arszenyij Jacenyuk igen ambiciózus reformterveket ismertetett megbeszélésükön. Az ukrán kormányfő a tájékoztatón kiemelte, hogy hazájában "hadüzenet nélküli hadiállapot" van, de a kormány ebben a helyzetben is teljes erővel dolgozik a gazdaság talpra állításán.

Jacenyuk szerint ehhez egy további pénzügyi csomagra van szükség,

amelyet azonban Ukrajna nem ajándékba kér, és vállalja, hogy átlátható módon használja majd fel.

Soros György amerikai üzletember hasonló javaslattal állt elő a napokban. Szerinte dollármilliárdokkal kéne támogatni az ukrán vezetést és mind Oroszország, mind Ukrajna csődje az egész Európai Uniót veszélyezteti. Arszenyij Jacenyuk szerint a Déli Áramlat földgázvezeték tervének elvetése révén Ukrajna felértékelődött. (via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.