Habzik, folyékony, kellemes, nem sör és ma van a világnapja, mi az?

hirdetés
2015 január 08., 11:15
comments 25
ad

Bizony, mámmma van a Pezsgőfürdőzés Napja. Hogy ki és mikor találta ki, hogy pont ma legyen, és egyáltalán, hogy legyen dedikált napja a buborékos önáztatásnak, a történelem ködébe vész. Mindenesetre az, hogy amerikai források National Bubble Bath Day-nek, azaz nemzeti(!) ünnepként említik január nyolcadikát, és persze, hogy a hangzásában is bugyborékoló ünnep angolul igen jópofán hangzik, arra enged következtetni, hogy amolyan Bálint-nap féle kereskedelmi ünnepről van szó.

Lehet, hogy épp a Jacuzzi-fivérek találták ki ezt a napot? Az az olasz vállalkozó család, akik nevéhez éppúgy köznevesülten kötjük a pezsgőfürdőt, mint a zsiletthez a borotvapengét?

photo_camera Az egyik legelső Jacuzzi pezsgőfürdő-készülék reklám-illusztrácója

Jacuzziék a huszadik század elején érkeztek a lehetőségek földjére. Az első lehetőség, amivel megpróbálkoztak, a narancstermesztés volt, és, bár ezt akkor még nem tudták, az öntőzőrendszerekkel, szivattyúkkal szerzett tapasztalataikat később egészen más területen kamatoztathatták. Amikor már unták a narancsot, a repülőgép-iparban értek el sikereket, egyebek mellett ők készítették az első zárt fülkés repülőt! Az aviatikában a légcsavarok tervezésével kapcsolatos ismeretek szintén jól jöttek, amikor az '50-es évek elején belevágtak abba, ami végül világhírűvé tette a család nevét; az otthoni pezsgőfürdőzés eszközeinek fejlesztésébe. Kezdetben még egészségügyi indokokat hoztak fel a fürdőkádba süllyeszthető szivattyúk és levegőztetők népszerűsítésére, de persze hamar kiderült, hogy semmi szükség az orvosi okoskodásra. Meleg, bugyogó vízben dögleni - jó. Ennyikeh.

Cikksorozatunkban az Arany Ászok Ünnepelős támogatásával keressük-kutatjuk az összes szóba jöhető alkalmat a védhető indokkal történő sörözésre. Szerencsére annyi világnap, megszentelt nap, ünnepnap ad módot a kulturált sörfogyasztásra, hogy gyakorlatilag egyetlen naptári nap sem kell mintegy l'art pour l'art öncélúan feláldoznunk magunkat a maláta oltárán. A mai napon például
A PEZSGŐFÜRDŐZÉS ÖRÖMEIRE
köszöntve emelhetjük ajkunkhoz az aranysárga, habzó, buborékban gazdag, frissítő hűs nedűt.

 

Nem újkeletű felfedezés ez, a meleg és bugyogó vízben döglés örömeit ősidők óta ismeri az emberiség. Sőt, talán még emberiség sem volt, amikor jacuzzizás már igen. Tessenek csak nézni ezeket a japán makákókat, akik télvíz idején boldogan üldögélnek a gejzírtóban:

4

A felszínközeli vulkanikus tevékenységgel bíró területeken kialakult természetes melegvizes medencéket az amerikai őslakosok is előszeretettel látogatták, hátukat pedig lelkesen verették a vízeséseken lezúduló vízzel (talán Jacuzziéknak is ezek a tradíciók adták az ötletet). Tudomásunk szerint aztán a rómaiak építették ki elsőként azt a fürdőkultúrát, ami elhozta a városba is az élményfürdőzés örömeit. A közfürdőkben Rómában elvileg külön bugyogtak a nők és a férfiak, de a gazdagok házi fürdőiben már a korabeli beszámolók szerint is összekeveredtek a nemek és együtt élvezték a meleg víz meg a bubik örömeit a kőmedencékben.

2

Egy prágai kulturális intézményben azt is megtapasztalhatjuk, mi történik, ha összevegyítjük a sör és a pezsgőfürdő buborékjait:

És ha valaki azt mondaná, hogy a pezsgőfürdő csak a gazdagok öröme lehet, hát annak itt egy jó kis redneck-változat, 50 angol font értékű anyagból összeállítva:

Na, hát erről szól a január nyolcadika. Most igyunk rá valami jó hideget!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.