Baráti értékbecslők, kijelölt bérlők, visszaélésszerű joggyakorlás - így árulták az V. kerületi ingatlanokat

POLITIKA
2015 január 09., 13:48
comments 131

Pintér Sándor volt üzlettársa is kedvezményezettje volt az V. kerületi önkormányzat ingatlanértékesítési gyakorlatának, számolt be az Átlátszó. A Preventív-Security Zrt.-t 1997-ben Pintér Sándor későbbi belügyminiszterrel közösen alapító Rack László és fivére, Rack Antal is úgy élhetett a bérlőknek járó kedvezményes elővásárlás lehetőségével, hogy még csak bérlői se voltak az értékesített ingatlanoknak:

  • A Váci utca 40. szám alatti, 521 négyzetméteres ingatlan bérlője a korábban a Fidesz-MDF jelöltjeként önkormányzati képviselőjelöltként is induló Gécsek Tibor kalapácsvető Fiery Kft.-je volt, de a vevő már Rack László magánszemély - igaz, Rack az értékesítés kiírása után megvette a Fiery Kft.-t.
  • A Váci utca 10. szám alatti, 280 négyzetméteres ingatlan bérlője a WBPF Hungary Sportegyesület volt - ennek médiaigazgatója Habony Árpád gyermekének anyja, Orbán Viktor Facebookoldalának kezelője, Kaminsky Fanni. Az egyesület előbb kezdeményezte az értékesítést, majd lemondott elővásárlási jogáról Rack Antal RA Trade Kft.-je javára. Az ingatlant 237,5 ezer forintos négyzetméteráron vehették meg, pedig az övezeti átlagár 560 ezer forint.
  • A harmadik ingatlant, a két helyrajzi számra bejegyzett, 135 négyzetméteres Dorottya utcai vendéglátóhelyet még egyszerűbben szerezte meg Rack László: 2014. január 21-én kijelölt bérlőként vehette bérbe az ingatlant - erre lakossági alapellátás vagy egyéb méltánylást érdemlő ok alapján van lehetőség az önkormányzat rendelete alapján. Bérlőként pedig már elővásárlási jog és kedvezmény is megillette, így végül 48,7 millió forintért vehette meg.

Vagyis ebben a három esetben az önkormányzat szokásos gyakorlatától is eltértek a kedvezményes értékesítéskor azzal, hogy az elővásárlási joggal nem a bérlő élt, illetve a Dorottya utcai étterem esetén azzal, hogy a bérletet nem pályáztatták meg. De a szokásos gyakorlat is felveti a visszaélés gyanúját:

  • A lakástörvény alapján az önkormányzatok elővásárlási jogot adhatnak az ingatlan bérlőinek.
  • Az önkormányzatok gyakorlatában ez azt jelentette, hogy a bérlőnek ajánlották fel megvételre az ingatlant.
  • Az V. kerületben eddig feltárt ügyekben azonban rendre a bérlő kezdeményezte az értékesítést.
  • Az ingatlaneladásokban közös, hogy a bérlő minden esetben kedvezményesen vásárolhatta meg a kérésére értékesítésre kijelölt ingatlant.
  • Ez a kormánypárti politikusok kedvelt kifejezésével élve szintén visszaélésszerű joggyakorlásnak tűnik: kedvezményre papíron az a bérlő jogosult, aki legalább egyszer megfizette a minden évben márciusban megemelt bérleti díjat. A feltárt ingatlaneladásokban azonban közös, hogy a bérlők általában pár hónappal a bérbevétel után, vagyis már éven belül, emelt bérleti díj fizetése nélkül vásárolhatták meg kedvezményesen az ingatlanokat.

Érdemes foglalkozni a vásárlásokat megelőző értékbecslésekkel is, mert a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezményt rendszerint az övezeti átlagártól elmaradó forgalmi értékre kapták a vevők. Az önkormányzat két értékbecslőt dolgoztatott, a CCA Zrt.-t és a Város FM Kft.-t.

Ez utóbbi tulajdonosa Rubovszky György, az V. kerület alpolgármestere, Rubovszky Csilla édesapja.

Rubovszky György nemcsak értékbecslőként, hanem a tulajdonosi és elidegenítési bizottság fizetett szakértőjeként is munkát vállalt havi háromszázezer forintért, vagyis az ingatlaneladások, bérbeadások jogi hátterét is ismerhette. Ez magyarázhatja azt a különös jelenséget, hogy az értékesítés előtti értékbecslések sok esetben fillérre megegyeztek az ingatlanok önkormányzati vagyontárban (a 2013-as vagyonrendelet 3. számú melléklete) nyilvántarott értékével. A nyilvántartott érték sok esetben jelentősen elmaradt az övezeti átlagártól és a piaci értéktől is:

  • A József Attila utca 12. szám alatti, 271 négyzetméteres egykori Jaguar-szalon a vagyontárban 89 569 800 forinton, 330 ezer forintos négyzetméteráron volt nyilvántartva. Az értékesítés előtti értékbecslés során pont ugyanennyire becsülték a forgalmi értékét - a bérlő Basic Loft Kft. aztán kedvezményesen, 62,7 millió forintért vehette meg az ingatlant.
  • Ugyanígy fillérre megegyezett az értékbecslő által becsült és a nyilvántartásban szereplő forgalmi érték a Zoltán utca 12. szám alatti ház egyik ötödik emeleti, 50 négyzetméteres ingatlanánál. A 11,5 millió forintos értéken, vagyis 230 ezer forintos négyzetméteráron nyilvántartott ingatlant a bérlő Somogyi Műterem Kft. végül kedvezményesen, 8,05 millió forintért vehette meg. 
  • Az Október 6. utca 17. szám alatti, 461 négyzetméteres üzlethelyiség 101 589 900 forintos értéken, 220 ezer forintos négyzetméteráron volt nyilvántartva, az értékbecslő pedig 101 638 200 forintra becsülte.

Az értékbecslést minden esetben Rubovszky Város FM nevű cége végezte*. Rubovszky György önkormányzati megbízása és értékbecslői tevékenysége mellett az előző parlamenti ciklusban az Országgyűlés mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságának is elnöke volt. Ebben a tisztségében jelentkezett a 2014-es országgyűlési választások előtt Rogán Antal vagyonosodási vizsgálatának lefolytatására. Rogán akkor még az V. kerület polgármestere volt.

*PONTOSÍTÁS: A cikk eredeti változatában tévesen jeleztem, hogy ki volt az értékbecslő. A hibáért elnézést kérek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.