Bebizonyított valamit, de senki se érti :-(

meghökkentő tudomány
2015 január 10., 14:21
comments 64

Mocsizuki Sinicsi azt állítja, hogy már lassan három éve bebizonyította, hogy

a+b=c.

Illetve ennél azért bonyolultabb valamit, az úgynevezett abc-sejtést bizonyította, amiben azért még további feltételeknek is teljesülnie kell. Például a-nak és b-nek relatív prímnek kell lenniük - nem lehet egynél (1-nél) nagyobb közös osztójuk. C-nek pedig nagyobbnak kell lennie a három szám prímosztóinak szorzatánál, tehát c>rad(abc).

Ez pedig már elég bonyolult problémákat vet fel. Annyira bonyolultakat, hogy Mocsizukinak is csak ötszáz oldalon, a rendkívül bonyolult interuniverzális Teichmüller-teória segítségével sikerült - ez utóbbi felfogása még tapasztalt matematikusoknak is problémákat okozhat.

Így most ott tartunk, hogy Mocsizukinak van egy bizonyítása, amit rajta kívül más még nem értett meg, így senki sem tudta megerősíteni, hogy valóban megoldotta-e az abc-sejtést.

Mocsizuki ezért visszafogott őrjöngésbe kezdett. Szerinte a matematikusközösség tagjai "egyszerűen nem elég képzettek" a bizonyítása felfogásához. Pedig három matematikusnak személyesen is elmagyarázta a levezetését, de egyelőre azok is csak addig jutottak, hogy eddig ne találjanak benne hibát. Eldönteni, hogy helyes-e a levezetés, na, azt nem tudták.

Az oxfordi matematikus, Minhyong Kim szerint Mocsizuki segíthetne egy kicsit, például tisztázhatná és egyszerűsíthetné a jegyzeteit, és előadásokat is tarthatna róla. De inkább tűnik úgy, hogy ehelyett a sértődést választja. Ez utóbbi nem szokatlan jelenség a matematikában:

Grigorij Perelman például, aki a Poincaré-sejtést bizonyította, szintén nem volt hajlandó senkinek se elmagyarázni a bizonyítást, és még a felajánlott egymillió dolláros díjat is visszautasította. "Sokszor az efféle konokság és büszkeség az, ami alkalmassá teszi a személyiséget az ilyen problémák megoldására. Ez egy elég sajátos elmeállapot" - mondta Kim. (Via New Scientist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.