A párizsi terrortámadás után 25 ezren mentek el az iszlámellenes drezdai tüntetésre

külföld
2015 január 13., 08:12
comments 159

Ismét rekordot döntött a hétfőnként Drezdában Európa iszlamizációja ellen zajló tüntetés mérete, most 25 ezren vettek részt a rendezvényen, amit a szervezők a párizsi terrortámadások áldozatainak emlékére ajánlottak fel.

A Pegida (Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen) hétről hétre szervez tüntetéseket, és hétről hétre pár ezer emberrel több van ezeken. Szokás szerint most is zajlott ellentüntetés, 8000 ezer ember tiltakozott, amiért szerintük a Pegida saját céljaira használja a párizsi eseményeket. Szintén emiatt tiltakozott a német igazságügy-miniszter, Heiko Maas is.

GERMANY-IMMIGRATION-FARRIGHT-FRANCE-ATTACKS-CHARLIE-HEBDO

Elég nyilvánvalóan az erősödő xenofób mozgalomnak is üzent hétfőn Angela Merkel, amikor bejelentette, hogy kedden részt fog venni egy muszlim csoportok által szervezett tüntetésen Berlinben, és hogy az iszlám része Németországnak.

A Pegida október közepén alakult meg, első tüntetésükön 200 ember vett részt. Decemberre ez a tömeg duzzadt 15 ezresre.

A mozgalom születését Németország-szerte hatalmas ellentüntetések fogadták, a politikai elit viszont szemmel láthatólag nem volt felkészülve a helyzetre, és egyelőre nincs meg a megfelelő válaszuk minderre. A Pegida térnyerése ellen korábban tiltakoztak vallási vezetők is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.