Elfogyott a pénzük, két iskola is év közben zár be Szegeden

oktatás
2015 január 14., 13:20

A delmagyar.hu cikke szerint a két szegedi iskolából összesen 182 pedagógus kerül utcára. A Rogers Gimnázium diákjainak többségét átveszi egy másik iskola, de a szakiskolások közül 69 diák nem tudja folytatni a tanulást, mert máshol nem tanítják a szakmájukat.

Azt, hogy bezár az iskola, a hétfői szülői értekezleten jelentették be. Korábban soha nem fordult elő a városban, hogy egy iskola év közben függessze fel működését.

A lap szerint a bezárás oka, hogy Magyar Államkincstár felfüggesztette az iskola támogatását. Állítólag október óta nem kapott pénzt az intézmény, azóta küzdöttek a fennmaradásért. A cikk szerint mostanra jutottak el odáig, hogy minden vagyont feléltek, már a rezsidíjakat sem tudják fizetni. Az alapítványi iskolába 370 diák járt, nem tudni, hogy nekik jövő hétfőn hova kell menniük.

A delmagyar.hu információi szerint eredetileg úgy volt, hogy egy másik fenntartó fogja átvenni az iskolát, de ők a múlt héten visszaléptek, feltehetően azért, mert nem járt volna nekik központi finanszírozás az év közben átvett diákok után. A négy gimnáziumi osztályt vélhetően átveszi az Eötvös-gimnázium, de a tanárokat nem tudják, ezért pedig a diákok nem szívesen váltanak iskolát.

A 270 fős Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola (Szefi) megszűnése még több kérdést vet fel, mert 29 kisgyermekgondozó és 40 gyógymasszőr máshol nem találhat magának ilyen képzést a városban.

A szülői értekezlet után rengeteg szülő és diák sírt a folyosókon. Az iskolában most is folyik a tanítás, de a tanárokon, diákokon is érződik a bizonytalanság. A szünetekben sincs más téma, mint az iskolabezárás.

- írja a lap.

A két iskolának ugyanaz volt a fenntartója, az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány. Nyáron derült ki, hogy a Szefiben a NAV helyi igazgatósága is nyomozott, ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. A sajtóhírek szerint azért, mert felmerült a gyanú, hogy a szakiskolában nem létező hallgatók után vettek fel költségtérítést több tíz millió forint értékben. A delmagyar.hu kereste a fenntartót, hogy megtudják, összefügg-e a két iskola bezárása az akkori nyomozással, de nem sikerült elérniük az érintetteket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.