https://img.444.hu/biszku_bela_bacsi_4.jpg

Elhalasztották Biszku Béla tárgyalását

2015 január 16., péntek 7:48
466

Péntek reggel elkezdődött a Biszku-per tárgyalása, másodfokon. Biszku belügyminiszterként az 56-os forradalom utáni megtorlások irányítója volt. Kereksszékkel vitték pénteken a bíróságra, mentőautó hozta. A tárgyalóteremben megjelent Novák Előd, a Jobbik politikusa is.

biszku_bela_bacsi_3

Az első fokú ítélet után az ügyészég súlyosbításért, életfogytig tartó fegyházbüntetésért fellebbezett. Biszku és ügyvédje viszont felmentést kért. Az ügyészség indítványozta, hogy kerüljön előzetes letartóztatásba az egykori belügyminiszter, de bíróság nem látott indokoltnak semmilyen kényszerintézkedést, ezért Biszku május óta második kerületi otthonában várta a másodfok tárgyalásait.

A Blikk szerint Biszku egészségi állapota nagyon megroppant az elmúlt időben, lakását is alig hagyja el.  Közben októberben újabb nyomozás indult ellene a Jobbik feljelentése után. Az ügyészség az internálás, politikai okokból történő kitelepítések ügyében rendelt el új nyomozást, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

biszku_bela_bacsi_2

A tárgyalási nap élő közvetítéséhez azonban az érintettek nem járultak hozzá. Biszku ügyvédje, Magyar Gábor szerint politikai hecckampány folyik, ezért a bíróságok elfogultak, szeretné elérni, hogy hadbíró ne vegyen részt a tárgyaláson. A politikai hecckampány része volt, hogy a jogalkotó csak a vádlott miatt írta meg a Lex Biszku törvényt. Magyar Gábor szerint poltikai játszma zajlik a Jobbik és a Fidesz között. A Fidesz a jogalkotó szerepében törvényeket hoz, hogy kifogja a Jobbik vitorlájából a szelet. Az ügyvéd és Biszku is kifogásolta a bírói tanács és az ügyész elfogultságát, a mai tárgyalást ezért elhalasztják.

biszku_bela_bacsi_1

Strukturális problémáról van szó, mondta Magyar Gábor ügyvéd, amit már sok külföldi szervezet rögzített. Az ügyvéd szerint különösen aggályos ebben az ügyben, hogy Lázár János már korábban megfogalmazott igényeket arról, milyen ítéletet látna szívesen. Magyar Gábor Strasbourgig vinné az ügyet, és emiatt is kellett az elfogultság miatti halasztás, hogy ezt a jogorvoslati lehetőséget is kimerítsék.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt