Most már biztos, hogy valami érdekes dolog történt a paksi atomerőműben 2013-ban

POLITIKA
2015 január 16., 18:29
comments 253

Jávor Benedek beszélt ma arról, hogy valami gond volt Pakson 2013-ban, hatvanezer liter bóros víz folyt el az atomerőműben. Ez egyrészt nem hangzik túl jó, másrészt lassan két év távlatából viszont nem látszik, hogy komolya hatása lett volna, senkinek sem esett baja, az erőmű működik.

Ehhez képest most megjelent egy közlemény az MTI-ben, amiben az erőmű azt mondja, hogy tényleg történt valami, de az nem volt üzemzavar, kis semmiség volt, nem érdekes, minden oké. Közben gondosan olyan megfogalmazást használnak, hogy lehetőleg élő ember ne értsen egy szót se abból, ami történt. Ezzel csak annyi a probléma, hogy ha embereket kell meggyőzni arról, hogy nem volt semmi komoly gond, akkor valószínűleg praktikusabb közérthetően fogalmazni, hogy mindenki pontosan értse, hogy mi történt, és mi nem.

De olvassák el inkább, hogy mi írnak ők:

"Nem minősül üzemzavarnak a Paksi Atomerőműben 2013-ban történt rendellenesség sem a hazai, sem a nemzetközi előírások szerint.

Az atomerőmű hármas blokkján egy 2013. májusi ellenőrzés során a szakemberek azt tapasztalták, hogy a korábban elhasznált fűtőelemek hűtésére, pihentetésére használt medence hűtőközeg-mennyisége némileg gyorsabban csökkent a természetes párolgásból adódó fogyásnál.

A külső szakértők bevonásával elvégzett vizsgálat megállapította, hogy a korróziós foltok, illetve az ezekből kialakult tömörtelenség lokális jellegű, amely a normális üzemeltetés során is előfordulhat és semmilyen veszélyt nem jelent sem az erőmű dolgozóira, sem pedig a létesítmény környezetére.

Egy ilyen rendellenesség igen messze áll az üzemzavartól, különösen hogy a hűtőközeget (bóros vizet) a biztonsági rendszerek a telephelyen belül összegyűjtötték.

A Paksi Atomerőmű szakemberei a probléma feltárására és megszüntetésére üzemviteli programot, majd intézkedési tervet készítettek, amelyet sikeresen végre is hajtottak. Bár súlyánál és jellegénél fogva az esemény nem jelentésköteles, az erőmű folyamatosan tájékoztatta az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH) és a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőséget az intézkedési tervről. Emellett a meghibásodásról az Atomerőműveket Üzemeltetők Világszövetségét (WANO) is tájékoztatta a Paksi Atomerőmű, a nyitottság és a transzparencia jegyében több alkalommal is hírt adott a javítási munkákról honlapján, ahol ezek az információk jelenleg is elérhetők.

Az atomerőmű szakemberei a többi blokk hasonló rendszereinek teljes körű ellenőrzését is elvégezték az OAH-val egyeztetve, a vizsgálatok megnyugtató eredménnyel zárultak."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.