Ingyen egyetemet, betegszabadságot és adóreformot igért Barack Obama

külföld
2015 január 21., 07:17
comments 82

A középosztály adóinak csökkentése, illetve olyan, Európában alapvető dolgok, mint a szülési és a betegszabadság bevezetése voltak Barack Obama évértékelő beszédének fő témái. Az amerikai elnök, aki elnöksége hetedik évében először lesz kénytelen teljes egészében ellenzéki irányítású törvényhozással együttműködni, emellett saját eredményeként beszélt az amerikai gazdaság javuló adatairól is.

Konkrét javaslataiban túl sok újdonság nem volt, miután szakítva a korábbi hagyományokkal terveit december óta folyamatosan ismertette már. Ezek

  • a közösségi főiskolák ingyenessé tétele;
  • egyhetes betegszabadság bevezetése;
  • a szülési szabadság bevezetése;
  • a középosztályt terhelő adók mérséklése a leggazdagabb adóinak terhére;
  • a külföldi tőkebefektetések utáni adókedvezmény eltörlése, helyette a hazai tőkebefektetések jutalmazása.

Mindezt azzal vezette fel, hogy a válságból kilábalva az USA a világ minden nemzeténél szabadabban dönthet a jövőjéről. "Elfogadjuk-e, hogy egy olyan gazdaságban éljünk, ahol csak a kevesek élhetnek különlegesen jól? Vagy olyan gazdaság mellett kötelezzük el magunkat, amely mindenkinek növekvő jövedelmet és több esélyt nyújt, aki tenni akar ezért?" - kérdezte

Obama globális kérdésekkel is foglalkozott. A legnagyobb kihívásnak a felmelegedést nevezte. De beszélt arról is, hogy a nagy nemzeteknek nem szabad kis nemzetekre támadniuk. Külpolitikájában a diplomácia erősítését ígérte, egyben azt is, hogy az Iszlám Állam elleni háborújáról törvényt fog alkotni.

Obama évértékelőjére hagyományosan a republikánusok is válaszolni szoktak. Idén egy első ciklusát január 6-án kezdő szenátorra, Joni Ernstre hárult a feladat. Őt leginkább a világtörténelem legzavarbaejtőbb politikai hirdetéséről ismerhettük, amiben arról vall, hogy

„disznókat herélve nőttem fel egy iowai farmon”.

Enrst egyike az új republikánus szenátoroknak, akiknek köszönhetően a párt a szenátusban is megszerezte a többséget. És mert most már a törvényhozás mindkét házában többségben vannak, kevés az esély rá, hogy Obama valóban megvalósíthatja adópolitikai terveit - legalábbis a republikánusok az évértékelő előtt jelezték, hogy gesztusokat is várnak, például a szabadkereskedelem kérdésében, amiben Obamának inkább a saját pártjával, a demokratákkal van vitája.

(Via New York Times. Címlapkép:  Rob Carr / Getty Images)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.