Takarítás közben letörték Tutanhamon halotti maszkjának szakállát a kairói múzeumban, de titokban visszaragasztották

KULTÚRA
2015 január 22., 15:04

Az egyik legismertebb egyiptomi fáraó, Tutanhamon halotti maszkjáról letört aranyozott szakállat titokban epoxi ragasztóval rögzítették vissza. Ezt a Kairói Múzeum művészettörténészei jelentették be szerdán. A város egyik legismertebb turistalátványosságának számító múzeumban kiállított 3300 éves maszkról a jelek szerint tavaly törhetett le a szakáll rész.

A Guardian a múzeum három régészét is felhívta, és ők különféle történetekkel magyarázták, hogyan törhetett le a felbecsülhetetlen értékű darab. Az egyik történet szerint takarítás közben, de volt olyan beszámoló is, ami szerint meglazult, és ezért kellett leszedni.

Abban viszont a három beszámoló megegyezett, hogy gyorsan kellett cselekedniük, és ezért ahhoz a nem túl professzionális megoldáshoz nyúltak, hogy egyszerűen visszaragasztották. Mindhárman név nélkül nyilatkoztak, mert félnek a retorzióktól.

photo_camera KHALED DESOUKI / AFP

Sajnos kapkodásukban ráadásul epoxi ragasztót használtak, ami kövek ragasztására ugyan alkalmas, de egy ilyen értékes műtárgy helyrehozására nem az igazi. Most laboratóriumba került a maszk, de az már látszik, hogy a ragasztás visszafordíthatatlan következményekkel járt. Most apró rés látható a szakáll és az arc között, míg korábban tökéletesen illeszkedett a két részlet.

Az is kiderült, hogy a hevenyészett helyreállítás közben sikerült megkarcolni a több mint háromezer éves maszkot. Az szinte biztos, hogy ez akkor keletkezett, amikor megpróbálta valaki lekaparni a felesleges ragasztót.

A temetkezési maszkot a brit archeológusok, Howard Carter és George Herbert találta meg 1922-ben, máig ez az egyik legismertebb műtárgy az antik Egyiptom világából. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.