A szennyezések miatt vékonyodik a jegesmedvék péniszcsontja

444
2015 január 26., 14:00
comments 25

Elég rossz időszak ez a jegesmedvéknek. Nem csak a természetes élőhelyeik mérete csökken drasztikusan a klímaváltozás miatt, de most az is kiderült, hogy a különféle kémiai szennyezőanyagok ritkíthatják a péniszcsontjuknak a sűrűségét.

Számos emlősnek van péniszcsontja, az ember az evolúció egy pontján veszítette el ezt. A csont pontos funkciójáról máig vita van, lehet evolúciós leágazás is, de vannak elméletek, ami szerint az állatok erekciójában fontos szerepet tölt be.

A dán Aarhus Egyetem kutatói pedig most mutatták be, hogy azok a jegesmedvék, akiknek a szervezetében az organohalogénnek nevezett szennyezettség magasabb értékét mutatták ki, vékonyabb a péniszcsontja.

Most pedig az derült ki, hogy egy szennyeződések csoportja, a poliklórozott bifenilek (PCB) jelenléte kifejezetten akadályozhatja a sikeres párosodást.

photo_camera Képek: CHRISTOF STACHE / AFP

A PCB-ket 1920 óta használta az ipar, festékektől gumitermekéig sok helyen felbukkannak. Rengeteg kutatás igazolja, hogy rákkeltőek, egy ENSZ-egyezmény 2001-ben tiltotta meg a használatukat. De nagyon lassan szívódnak fel, ezért még sokáig károsíthatják a környezetet.

Az Északi-sark környékén pedig kifejezetten magas a PCB-féle szennyeződés mértéke, mert ezeket a kémiai anyagokat a hideg sarki légkör jobban megfogja, így leginkább nem is ott szennyeznek, ahol használták őket.

A kutatás során összesen 279 jegesmedvét vizsgáltak, mind 1990 és 2000 között született. Röntgen segítségével a péniszcsont kalciumsűrűséget vizsgálták, így jött ki az összefüggés a sűrűség és a szennyezés mértéke között. A kapcsolat szembetűnő, még ha egyelőre nem is végeztek elég kutatást ahhoz, hogy egyértelműen bizonyítani tudják az ok-okozatiságot.

És bár a pontos funkciója a csontnak nem világos, az viszont egyértelmű, hogy ha eltörik, az utána gátolhatja az állatot a közösülésben. Hogy a változásnak mekkora hatása van a populációra, azt nehéz megmondani, mert az táplálékhiány és az élőhelyek eltűnése is komolyan fenyegeti a jegesmedvéket. (NewScientist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.