Földön túli látványt kínál egy felborult jéghegy

természet
2015 január 26., 17:33
comments 47

Nem hülyeség a szólásmondás a jéghegy csúcsáról. Ugyanis ezeknek a kilencven százaléka tényleg a vízfelszín alatt van, és elég ritkán fordul elő, hogy látni lehetne, hogy néz ki ott.

Alex Cornell filmes még decemberben készítette ezeket a képeket egy felborult jéghegyről. A látvány nem a szokványos, fehéres jégpáncélt mutatja, hanem zöldes-kék csillogást. A színeződések egyik oka az évtizedes nyomáskülönbség, a másik pedig a vízalatti mikroorganizmusok munkája, amik rátelepedtek a jéghegyre.

A felborulása a jéghegyeknek nem annyira gyakori, de nagyon erős viharok vagy egy gleccser kettéhasadása eredményezheti ezt. Szintén ehhez vezethet, ha a jéghegy melegebb hőmérsékletű vízbe úszik át, és ekkor úgy olvadnak le róla részek, hogy odalesz korábbi egyensúlya. Éppen ezért a hasonló jéghegy-felfordulások egyre gyakrabban fordulnak elő. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.