Miért éppen Belgiumból megy a legtöbb fiatal dzsihádistának Szíriába?

külföld
2015 január 28., 13:06
comments 256

A becslések szerint 4 ezer európai állampolgár harcolhat jelenleg dzsihadista terrorszervezetek tagjaként Szíriában. A legtöbben Franciaországból érkeztek, a hírszerzési információk szerint 1200-an. 500-600 ember érkezhetett Nagy-Britanniából és Németországból, a mindössze 11 milliós Belgiumból pedig 440 ember. Ezzel lakosai számához viszonyítva innen érkezett a legtöbb terrorista a közel-keleti színtérre.

A Spiegel hosszú cikkben járt utána, miért lehet ez így. A számos személyes sztorival átszőtt írásból most csak egy momentumra koncentrálunk, a Montasser AlDe'emeh által elmondottakra.

A 26 éves AlDe'emeh palesztin szülők gyermeke, egy jordániai menekülttáborban született, de a belga Molenbeekben nőtt fel.  Iszlamisztikát hallgatott az egyetemen, jelenleg pedig disszertációját írja arról, miért mennek nyugati országokból dzsihádistának fiatalok. Ha valaki most Belgiumban erről a témáról akar cikket írni, őt keresi meg.

photo_camera Az Iszlám Állam egy csoportja (- / WELAYAT RAQA / AFP)

És szerinte az igazi probléma az ország megosztottságában rejlik. Rengeteg fiatal muszlimnak nincs ami identitást biztosítson. Nem érezhetik magukat belgáknak, mivel Belgium egy olyan ország, ami igazából nem is létezik. Flamandok, vallonok, német kisebbség él együtt egy országba zárva, és nincs, ami stabilitást, identitást adjon a fiataloknak. Nem véletlen, hogy a világos és egyértelmű muszlim egyházi rend vonzó sokak számára.

Emellett probléma még, hogy a muszlimokat nem képviseli igazán egyik politikai erő sem. Korábban jellemzően a flamand szociáldemokratákra szavaztak, de kormányok betiltották a burka és a nikáb viselését közterületen. Ma pedig azt lehet megfigyelni, hogy a szélsőséges iszlamisták befolyásának növekedése éppen azokban a városokban figyelhető meg, ahol a szélsőjobboldali, populista Vlaams Belang évek óta folytat kampányt a muszlim lakosság ellen.

Szintén probléma, hogy az iszlám vallás szervezett, hivatalos formában egyre kevésbé tudja elérni a fiatalokat. 150 mecset van Flandirában, de ezeknek szinte mindegyikében arabul beszélnek, amit a másodgenerációs bevándorló-fiatalok nem értenek. Viszont az interneten terjedő, európai fiatalokat célzó dzsihadista gyűlöletbeszédek és toborzóvideók érthető nyelven szólnak hozzájuk. Sokan azért utaznak el Szíriába, mert úgy érzik, végre identitásukra akadtak és meggyógyíthatják magukat.

Ennél sokkal több személyes történet és beszámoló a Spiegel cikkében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.